tirsdag, 03 juli 2012 00:00

Beach Boys - Barbara Ann | Sloop John B

Skrevet av

The Beach Boys hadde vært store i USA i flere år, da de i 1966 også for alvor inntok både britiske og norske platespillere. Det gjorde bandet med fire store singler - og en av tidenes største album: Pet Sounds.

The Beach Boys var et aldri så lite familieforetak, der brødrene Brian Douglas (f.1942), Dennis Carl (1944-83)  og Carl Dean Wilson (f.1946) startet å opptre sammen med fetteren Mike (Michael Edward) Love (f. 1941) på High School. De fikk med seg en femtemann i Al (Alan Charles) Jardine (f.1942), og etter å ha kort navngitt seg som Kenny & The Cadets og siden Carl & The Passions, fant de endelig gruppenavnet Beach Boys - trolig foreslått av Dennis, som var kvintettens eneste aktive surfer.

I 1961 fikk guttene sjansen til å opptre for en mulig kontrakt med det lille selskapet Candix. De fikk utgitt singlen Surfin', som ble nok populær i California til også å snike seg inn i bunnen av Billboard. Kvintetten fikk deretter kontrakt med det adskillig større Capitol, og gjennombruddet kom allerede ved neste single sommeren 1962: Surfin' Safari.

Fra da av kom slagerne på løpende bånd, med blant andre Surfin' USA, Fun Fun Fun og deres første nummer 1 i I Get Around i 1964 - en låt som også gjorde skarpt i Storbritannia. De skapte seg også et eget image med stripete t-skjorter, velkjente vokaler - og begrepet "Surf Rock" ble omtrent en egen sjanger i USA.

Al Jardine tok en pause fra bandet fra 1962 til 1963, erstattet av David (Lee) Marks - som også senere har vært innom bandet fra tid til annen. I en kort periode var bandet faktisk en sekstett, før Marks forsvant helt i årsskiftet 1963/64.

I 1965 fikk Beach Boys sin første lille hit i Norge med Little Honda (nr. 8 i februar) , mens California Girls ble en av deres mest velkjente hits hjemme i USA senere på året. Det var imidlertid først med den ikke helt ukjente Barbara Ann at de fikk sitt gjennombrudd her - og hos britene. Denne hadde vært en hit hos amerikanerne i 1961 med The Regents, men var ukjent på vår side av Atlanteren.

Brian Wilson trakk seg tilbake fra opptredener etter et illebefinnende i desember 1964, og skulle fra da av konsentrere seg om å jobbe i kulissene som låtskriver og produsent for bandet. Overbegeistret og fascinert av Beatles' Rubber Soul, som var en uventet og ikke minst helhetlig utgivelse, skapte Wilson Pet Sounds - der Sloop John B. var første smakebit fra.

Sloop John B. var skrevet om fra en tradisjonell vise, The John B. Sails, som hadde vært utgitt tilbake i 1927. I likhet med små forsøk av Beatles' i 1965, fikk låta en av tidenes første innspilte promoklipp (musikkvideo). Den fikk nesten en "skjult" plass på Pet Sounds, som i dag blir regnet som en av pophistoriens mesterverk. Intensjonen til Wilson var å skape et album - som både inspirert av og i likhet med Rubber Soul - var gjennomført fra start til siste tone. Resultatet var en særegen kombinasjon av velkjente Beach Boys-harmonier, blandet med uventede melodifraseringer og en høyt utviklet produksjon.

Pet Sounds har flere ganger blitt kåret til tidenes beste album. Det uventede var imidlertid at LP-en ikke solgte som forventet, og heller ikke singlen og klassikeren God Only Knows klarte å bite fra seg helt i toppen av listene.

Brian Wilson var derimot på god vei med neste prosjekt, og første smakebit av hva som var tenkt som det ultimate albumet til dags dato i historien, Good Vibrations, ble sluppet som single i november.

Historien skulle derimot ikke ble som Wilson hadde tenkt. I 1967, som ble innledet med Good Vibrations på topp, slo Beatles til med et ikke helt ukjent album tittulert Sgt. Pepper...


usa

THE BEACH BOYS

rmf logo

BARBARA ANN
1965 Capitol
(Fred Fassert)
Produsert av Brian Wilson
 beach boys barbara ann

 
usa uk tyskland norge
2 3 2 1


SLOOP JOHN B.
1966 Capitol
(trad.)
Produsert og arrangert av Brian Wilson
beach boys sloop john bbeach boys pet sounds
rs276

usa uk tyskland norge
3 2 1 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:53