torsdag, 09 august 2012 00:00

Beach Boys - Good Vibrations

Skrevet av

Good Vibrations entret listene først da adventslysene var oppe på bordene i 1966, og den holdt seg på Topp 10 i Norge til februar 1968.

Singlen toppet både i USA og Storbritannia, men ikke i Norge - og til tross for gode salgstall både for denne singlen og Pet Sounds, var ikke responsen så overveldende som Brian Wilson hadde ønsket. I dag er den imidlertid regnet til en av historiens beste og viktigste innspillinger.

1966 hadde ført The Beach Boys helt i forkant av både den teknologiske og musikalske utviklingen i rocken. Der Beatles' hadde frontet det hele med Rubber Soul, fulgte Beach Boys med Pet Sounds, Beatles svarte med Revolver - og Brian Wilsons store plan deretter gikk uten navnet Smile.

Good Vibrations skulle være første smakebit fra dette "prosjektet", en låt som hadde tatt seks måneder å spille inn. Brian Wilsons jag etter stadig nye impulser og klanger, gikk ham til slutt til hodet - og utover våren 1967, ble det mer og mer klart at Smile aldri lot seg gjennomføre som album.

Mytene sier at dødsstøtet for Wilson og Beach Boys ønske om å lage "verdens mest avanserte plate" endte med slippet av Beatles' Sgt Pepper sommeren 1967. Det gjordet kanskje også, men trolig var Smile allerede skrinlagt før Beatles' revolusjonerende album kom i butikkhyllene.

Bandet opplvevde samtidig en ikke altfor lystig mottakelse hjemme i USA, noe som nok skyldes at publikum følte seg forvirret over Beach Boys' krumsrping, etter flere år med iørefallende og fengende surferock.

Smile ble riktignok utgitt som Smiley Smile, i en sterkt forenklet utgave - og til en noe heller laber mottakelse. Først i 2004 utga Brian Wilson, som en soloutgivelse, prosjektet. Da hadde Smile-innspillingene levde sitt eget mytiske liv i over tre tiår.

Brian Wilsons mentale helse ble vel aldri den helt samme igjen etter 1967, men The Beach Boys fikk da en stor slager til året etter med Do It Again, som også gjestet de norske listene. Hjemme i USA falt derimot populariteten merkbart de siste årene av tiårene, mens de derimot beholdt en fin karriere hos britene.

I Norge skulle Beach Boys igjen få en ny listetopper i 1970 med Cottonfields.


usa

THE BEACH BOYS

rmf logo

GOOD VIBRATIONS
1966 Capitol
(Brian Wilson/Mike Love)
Produsert av Brian Wilson
beach boys good vibrationsbeach boys smiley smile
Utgitt på albumet Smiley Smile
 rs06

usa uk tyskland norge
1 1 8 2

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:59