søndag, 10 juni 2012 00:00

Beatles - Help! | Yesterday

Skrevet av

Beatlemania hadde på ingen måte lagt seg i 1965, selv om de "bare" hadde fem av årets mest populære singler - mot sju året før!

I USA gikk både platekjøpere og ikke minst plateselskap langt ned i kjelleren for å finne tilgjengelig (og ikke fullt så tilgjengelig) Beatles-materiale, og mens Europa og Norge stort sett slo seg til ro med gruppas offisielle singler og LP-er - klarte amerikanske Capitol å skrape sammen materiale til hele 11 Beatles-album fra 1963 til -65.

Beatles' to "egentlig" album i 1965 var Help! og Rubber Soul. Sistnevnte kom for sent på året (i desember) til å fostre noen stor hitsingle, slik at bandets største '65-slagere var hentet fra augustutgivelsen Help!.

Help! var markedsført ved hjelp av kvartettens andre spillefilm, som i ettertid nok må sees som litt mindre vellykket enn A Hard Day's Night. Dette var bandets andre av tre kontraktsbundne filmer med United Artists, men film nummer tre skulle vise seg å bli litt mer vrien å få til.

Albumet var egentlig ikke noe ordentlig soundtrack, da omlag bare halvparten av låtene var hentet fra filmen. To av disse, tittelsporet og Ticket To Ride, ble to av årets aller største slagere. LP-en inneholdt også et par George Harrison-komposisjoner, og man kan godt si at dette var starten på en gryende karriere for Harrison som låtskriver i bandet. Tittelsporet var som vanlig signert Lennon/McCartney, men var opprinnelig en John Lennon-komposisjon.

Help! var i sin helhet kanskje noe mer råere enn tidligere Beatles, men det var en ballade som i ettertid skulle bli det mest populære sporet fra utgivelsen. Yesterday ble innen et tiår Beatles' mest spilte låt og historiens mest populære innspilling i rockens historie. Den ble av en eller annen forunderlig grunn ikke gitt ut i på de britiske øyene som single før i 1976, men toppet både i Norge og USA senhøstes '65.

Yesterday var McCartney og George Martins håndverk, der sistnevnte stod for strykerarrangementet fremført av en liten kvartett. Arrangementet var helt nytt og uventet for en popgruppe. Det vanlige ved bruk av strykere, var at man klasket man på med omtrent fullt strykerorkester a la Phil Spector. Nærheten, det enkle - men allikevel sofistikerte i Yesterday sørget for at mangt en gruppe og produsent nå satte seg i studioet og klødde seg nok godt i hårvikene ...

Omtrent mens Yesterday lå på toppen av listene, la Beatles' de siste strøkene på Rubber Soul i studio. Etter å ha avsluttet både turneer og promotering, hadde nå kvartetten for første gang på lang tid fått tid sammen - og albumet ble spilt inn i løpet av fire korte, men uavbrutte uker.

Resultatet ble et album som var et veiskille for Beatles som band - og som også kan defineres som gruppas overgang fra beat og pop til rock. I ettertid har kanskje Rubber Soul forsvunnet litt i skyggen av de kommende utgivelsene, og utgivelsen fremstår kanskje som et litt "glemt" mesterverk i Beatles-katalogen.

Det var mye "først" med Rubber Soul: Her ble det tatt i bruk nye instrumenter (sitar på Norwegian Wood), nye produksjonsteknikker ble brukt (baklengsvokal i Rain) og tekstene var gjennomført med refleksive enn hva man hadde hørt av Beatles (og andre beat-grupper) tidligere. Ringo Starr var forøvrig også inne på låtskriversida for første gang med What Goes On. Låta In My Life inneholdt ikke noen gitarsolo, men en pianosolo av George Martin som hørtes ut som var hentet fra 1600-tallets barokkstil.

Michelle var spilt inn på engelsk og fransk. Denne ble nesten en eksklusiv norsk listetopper vinteren 1966.

Beatles hadde en startet en kreativ og kunstnerisk ferd, der de selv tok mer og mer kontroll over både karriere og det musikalske. Platecoveret, som artistene svært sjelden hadde noe kontroll over, var bandets ide. De ferdige fotoene ble etter fotoseansen stilt ut for kvartetten, men et av kortene falt bakover slik at perspektivet ble dratt bakover. Bandet likte det de så, og dermed ble resultatet også slik i platebutikkene.

Beatles' norske singlehits i 1965 var disse (kronologisk):

  • Rock and Roll Music (nr. 1 - februar)
  • Ticket To Ride (nr. 1 - april)
  • Help! (nr. 1 - august)
  • 'll Follow the Sun (nr. 10 - oktober)
  • Yesterday (nr. 1 - november) og 
  • Day Tripper/We Can Work It Out (nr. 1 - desember).

storbritannia

THE BEATLES

rmf logo

HELP!
1965 Parlaphone
(John Lennon/Paul McCartney)
Produsert av George Martin
 beatles help singlebeatles help album
rs29

usa uk tyskland norge
1 1 2 1


YESTERDAY
1965 Parlaphone
(John Lennon/Paul McCartney)
Produsert av George Martin
beatles yesterday
rs13

usa uk tyskland norge
1 8 6 1


Sist redigert mandag, 18 august 2014 09:48