tirsdag, 08 mai 2012 00:00

Beatles - I Want to Hold Your Hand | I Should have Known Better

Skrevet av

The Fab Four startet 1964 på topp, gikk gjennom året på topp - og endte året på topp. Det er fakta, ingen klisje, at bandet helt og holdent invaderte USA (i hvert fall listene) dette året - og den 4. april viste den nesten uvirkelige populariteten til The Beatles på dette tidspunktet:

Denne datoen lå hele tolv Beatles-singler på Billboards Top 100-liste - fem av dem okkuperte de fem øverste plassene: Can't Buy Me Love (1), Twist and Shout (2), She Loves You (3), I Want to Hold Your Hand (4) og Please Please Me (5).

Da året var talt opp, hadde The Beatles hatt seks nummer 1 og 19 forskjellige singler på de amerikanske listene. Noe av bakgrunnen for dette antallet, skyldes uenigheter med EMIs amerikanske søsterselskap Capitol som først ikke ønsket å utgi bandets låter. Da dette endelig skjedde mot slutten av 1963, boblet det bokstavelig talt over av singler både fra 1963 og '64 på markedet.

I Want to Hold Your Hand og Can't Buy Me Love var gruppas to første hits av året. Førstnevnte smatt inn på de norske listene like på nyåret, og det var også den låta som utløste USA-hysteriet gjennom en smart radiokampanje. Med en opptreden i The Ed Sullivan Show i februar, var settingen for Beatlesmania satt. Hos britene ble låta tidenes mest solgte single til da, og først i 1977 skulle Paul McCartney selv overta denne - da sammen med Wings.

Can't Buy Me Love var egentlig en McCartney-pennet låt, som "bare" nådde tredjeplass i Norge. I det hele tatt kan det virke som Beatles ikke fikk ordentlig tak på de norske platekjøperne før sommeren, men fra utgivelsen av A Hard Day's Night, toppet samtlige Beatles-singler også her hjemme. I Feel Fine avsluttet musikkåret på topp.

I alt var følgende Beatles-låter innom VG-listene dette året (kronologisk):

  • I Want To Hold Your Hand (januar, nr 1)
  • Twist And Shout (januar, nr 7)
  • All My Loving (mars, nr. 2)
  • Can't Buy Me Love (mars, nr. 3)
  • Roll Over Beethoven (juni, nr 2)
  • Long Tall Sally (july, nr 2)
  • A Hard Day's Night (juli, nr 1)
  • I Should Have Know Better (september, nr 1)
  • If I Fell (november, nr 1) og
  • I Feel Fine (desember, nr 1)

 

The Beatles utga i 1964 to album: A Hard Day's Night og Beatles For Sale. Førstnevnte fungerte som soundtracket til gruppas første film og ble selvfølgelig en suksess!

Den enorme mottakelsen The Beatles fikk i 1964, snudde musikkverdenen på hodet. Først og fremst banet de vei for andre britiske grupper på verdens viktigste platemarked, men de de forandret også premissene for popindustrien: Der det til nå hadde vært "alle andre" som hadde kopiert og latt seg inspirere av Elvis og amerikanske stilarter som rock & roll og country, ble det nå amerikanerne som hentet inspirasjon fra den andre siden av Atlanteren.

Musikkhistorisk skulle dette faktisk føre til å skille sjangre og stiler i det vi i dag grovt kan kalle pop og rock, men i 1964 var det beatmusikken som var i førersetet - og i 1964 var og er The Beatles' år:

«Wherever they went, they brought Beatlemania with them. They couldn’t help it; it was a form of real love».


storbritannia

THE BEATLES

rmf logo

I WANT TO HOLD YOUR HAND
1963 Parlaphone
(John Lennon/Paul McCartney)
Produsert av George Martin
 beatles i want to hold your hand
rs16

usa uk tyskland norge
1 1 1 1


I SHOULD HAVE KNOWN BETTER
1964 Parlaphone
(John Lennon/Paul McCartney)
Produsert av George Martin
Utgitt på A Hard Day's Night
beatles i should have known better

usa uk tyskland norge
53 - 6 1


Sist redigert onsdag, 14 januar 2015 11:11