mandag, 27 august 2012 00:00

Bee Gees - Massachusetts | World

Skrevet av

The Bee Gees var i 1967 en kvintett, selvfølgelig frontet av brødrene Gibbs, men i tillegg med Coline Peterson på trommer og Vince Malouney på gitar.

Barry (f. 1946) og tvillingene Robin (1949-2012) og Maurice (1949-2003) Gibb var født på Isle of Man, vokste opp i Australia - og hadde sin første gullperiode i årene 1967-70 tilbake på britisk jord, før de tok turen over Atlanteren til Miami, Florida.

Som tenåringer - og knapt nok det - opptrådde de som The Rattlesnackes og Wee Johnny Hayes & the Bluecats, og guttene ble allerede i 1960 fanget av to store radionavn i Sydney, Australia: Bill Gates og Bill Goode - og det er fra disse to navnet Bee Gees stammer fra.

De tre brødrene fikk et gjennombrudd i Australia og New Zealand i 1965, da de som Barry Gibb & The Bee Gees fikk stor suksess med sitt første album og flere store singler. Forkortet til Bee Gees året etter, krysset nok en storslager både Stillehavet (og i hele tatt det som var av hav...), og Spicks & Specks skaffet dem nå et lite gjennombrudd i flere europeiske land, blant annet Tyskland.

Suksessen fikk Gibbs-brødrene til å vende tilbake på britisk jord, og de var da utvidet til en kvartett med Malouney på gitarer. Snart fulgte Colin Petersen med på det australske flyttelaset, og det var som full kvintett og gruppe bandet entret studio i London, etter å ha fått en god kontrakt med Polydor.

Svært lite fra de første albumene ble spilt inn på nytt, og albumet The Bee Gees' First (som i grunnen ikke var noen "first"), var moderne og smått psykedlisk-inspirert rock og pop som fra første stund fenget platekjøperne.

Deres virkelig store gjennombrudd, Massaschusetts, ble riktig nok ikke gitt ut på denne - men albumet inneholdet derimot deres første lille listeplassering i Storbritannia i New York Mining Disaster 1941 - og ikke minst To Love Somebody, som riktignok først fikk stor popularitet i etterid. Massaschusetts ble siden utgitt på albumet Horizontal.

Norge våknet litt sent angående popularitet og platesalg, derfor spratt neste single - World - inn hos oss først da 1967 viste 1968, men fra da av skulle det formelig poppe frem med store låter og også et par godt mottatte album fra brødrene Gibbs og Malouney og Petersen i et par-tre år.

Massaschusetts står i dag tilbake som en av de mestselgende singlelåtene fra 60-tallet.


storbritannia

THE BEE GEES

rmf logo

MASSACHUSETTS
1967 Polydor
(Barry Gibb/Robin Gibb/Maurice Gibb)
Produsert av Robert Stigwood & Bee Gees
bee gees massachusettsbee gees horizontal
Utgitt på albumet Horizontal

usa uk tyskland norge
1 1 1 1


WORLD
1967 Polydor
(Barry Gibb/Robin Gibb/Maurice Gibb)
  Produsert av Robert Stigwood & Bee Gees
bee gees worldbee gees horizontal
Utgitt på albumet Horizontal

uk tyskland norge
9 1 6


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:00