mandag, 30 april 2012 00:00

Bobby Bare - Detroit City

Skrevet av

Robert Joseph Bare ble født i Ironton, Ohio, i 1935 – og han har hatt en karriere i amerikansk country siden 1950-tallet.

Riktignok var hans første innspillinger nokså mislykkede forsøk på å hive seg på rock & roll-bølgen, og selv om han (feilaktig kreditert som Bill Parsons) fikk sin første store hit på Billboard i 1959 – var det i 1962 han fikk sitt egentlige gjennombrudd.

Bares bakgrunn fascinerte amerikanerene fra første stund. Han vokste opp i en svært fattig familie, der mora døde tidlig - og Bare sørget for inntekter til familien med strøjobber som iskremselger og gårdsgutt. Han var tidlig opptatt av countrymusikken, men hadde ikke råd til å kjøpe seg noe instrument selv. Resultatet ble at han bygget en selv!

Det var gjennom opptredener hjemme i Ohio på starten av 50-tallet, at han sakte fikk ry som artist - og valgte snart å flytte til Los Angeles. Der ble han raskt kjent med artister som Roy Orbision og Willie Nelson, og låtene hans ble blant annet brukt i Chubby Checkers film - Teenage Millionaire.

Imdlertid førte en tjenestetid innen den amerikanske hæren i 1959/60, til at Bare ikke fikk noe ordentlig gjennombrudd - og hans single The All American Boy som hadde startet å selge godt, stod nå plutselig uten artisten til å promotere låta. Løsningen for plateselskapet ble å kreditere utgivelsen Bill Parsons - noe som svært få visste da bare var en løgn fra ende til annen.

Det var tilbake fra tjenesten, at Bare valgte å speide tilbake til countryen - og det var da den ikke ukjente Chet Atkins signerte da han til RCA, og Bobby Bare fikk fra da kontinuerlig suksess på de amerikanske countrylistene helt frem til 80-tallet.

Før Beatles og beat-bølgen kom, rakk han også å servere noen få crossover-hits over til de ordinære Billboard-listene: Shame On Me, Detroit City og 500 Miles Away From Home står tilbake som hans tre desidert største slagere. De to siste ble også store her hjemme i Norge.

Hans eneste nummer 1 på country-listene kom i 1974 med Marie Laveau, og mange country-elskere vil også huske duetten Daddy, What If med sønnen Bobby Bare Jr. året før.

Karrieren gikk i dvale utover 1980-årene, og Bare lot platekarrieren hvile til fordel for konserter og TV-opptredener. Han beholdt derimot et solid navn i Statene, og har de siste årene fått en solid oppsving i karrieren: Både på grunn av fornyet interesse for hans gamle klassikere, men også grunnet stadige nye plateutgivelser og konserter.

Her hjemme fikk han fornyet interesse da han spilte inn Sie Gubbas' Sånt e' livet i 2009 som Dreams Of Yesterday. Sammen med låtskriver Petter Øien, leverte han sin egen låt Things Change i Melodi Grand Prix 2012, der den ble nummer tre i finalen.

Bobby Bare har hatt over 40 singler på de amerikanske country-listene, og han står i dag tilbake som en av de mest kjente og kjære stemmene innen sjangeren.

Detroit City regnes i dag som en av de største klassikerne fra 60-tallets country & western-bølge.


usa

BOBBY BARE (f.1935)

DETROIT CITY

1962 RCA
(Danny Dill / Mel Tillis)
Produsert av Chet Atkins?

bobby bare cover


usa tyskland norge
16 40 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 09:26