onsdag, 17 oktober 2012 00:00

Cliff Richard - Congratulations

Skrevet av

1968 ble på mange måter en milepæl for Cliff Richard. Han fikk sin største hit på tre lange år, The Shadows ble oppløst - og han startet forsiktig på en karriere som TV-vert.

Cliff Richard hadde vært helt borte fra de norske listene siden The Minute You're Gone våren 1965. Unntaket var en liten gjestetur i februar 1967 med låta In the country. The Minute You're Gone hadde denne gang toppet de britiske listene, men der hadde Richard slett ikke mistet taket på platekjøperne - selv om han ikke lengre gjestet de høyeste plasseringene på listene med hver eneste single. I perioden 1965 til 1967, holdt det godt med omlag hver andre! Han største var nettopp nevnte In the Country.

Cliff valgte disse årene å dels konsentere seg om sin nyvunne religiøse tro, og opptrådde ofte på kristne oppsetninger og konserter. Han valgte derimot, trolig med en god dose overtalelse fra både venner og plateselskap, å forsøke å kombinere en platekarriere uten for mye religøst innhold - og disse årene var viktige i karrieren, nettopp fordi han klarte å skille sin overbevisning fra karrieren som popartist.

BBC hadde nylig vunnet Eurovision Song Contest i 1967, og nå skulle de trå til med dobbeltseier på hjemmebane. Cliff ble forespurt som landets absolutte største artist om å representere britene på hjemmebane. I disse årene var det ikke lov for band å opptre i konkurransen, slik at de mange britiske gruppene - og The Shadows - var uaktuelle.

Cliff fikk Congratulations som virket som skapt for formatet. Den var skrevet av Bill Martin og Phil Coulter, paret som nettopp hadde skrevet Puppet On a String for Sandie Shaw året i forveien. I finalen i London ble Cliff og låt slått på målstreken med ett eneste poeng av spanske Massiel, men Congratulations viste seg å ha en levetid langt utover konkurransen.

Den ble liffs mest solgte låt til da i karrieren - og har blitt en evergreen, en slik låt som alle kjenner. I Norge kom den raskt i en norsk utgave, Vi gratulerer, med Kirsti Sparboe, Arne Bendiksen og Odd Sannes.

I desember 1968 avsluttet Cliff Richard samarbeidet med The Shadows, et band han hadde hatt på sin side i ett tiår. Årsaken var enkelt at Shadows valgte å gi seg.

Fra 1969 gikk det litt tråere for Cliff salgsmessig. Han fortsatte karrieren omtrent på samme vis som de forrige årene, men singler og album solgte ikke så bra som tidligere. Det kom imidlertid med jevne mellomrom singlehits, og Richard ble på ingen måter glemt. Fra 1970 fikk han sitt eget show på BBC, og samme år hadde en stor single med Goodbye Sam, Hello Samantha.

I Norge var det derimot tomt for flere Cliff Richard-singler disse årene, og det måtte en ny Eurovision-deltakelse for å få ham tilbake på våre lister. Dette var i 1973 - og låta het da Power to All Our Friends.


storbritannia

CLIFF RICHARD (f.1940)

CONGRATULATIONS
1968 Columbia
(Bill Martin/Phil Coulter)
Produsert av Norrie Paramor
 cliff richard congratulations

usa uk tyskland norge
99 1 3 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:05