onsdag, 05 september 2012 00:00

Engelbert Humperdinck - Release Me

Skrevet av

The Hump var egentlig en veteran da han slo gjennom med Release Me  i 1967: Arnold George Dorsey het han egentlig, født i India - og hadde siden 1956 hatt en noe omflakkende karriere på klubber og radio.

Han var født i en stor barneflokk på ti søsken, og kom til Storbritannia ti år gammel like etter krigen. Etter endte militærtjeneste, der han visstnok ble kjent med senere manager Gordon Mills, satset han på en sangkarriere - og de to neste årene, var han en gjenganger på radiojingler og som vokalist på mer eller mindre mellomstore omstreifende underholdningsshow.

I 1965 fikk Gordon Mills suksess etter å ha lansert Tom Jones, og Mills fikk nå blod på tann til å skape nok en stjerne. Dorsey fikk sjansen - men først etter å ha tatt artistnavnet Engelbert Humperdinck, etter komponisten som blant annet skrev operaen til Hans og Grethe på slutten av 1800-tallet.

De første singlene Engelbert gikk vel noe upåaktet hen, men så scoret både han, Gordon Mills og Tom Jones den første av flere innertiere med å kommersialisere både musikk, stemme og låtvalg til fingerspissene.

Seks uker etter at Tom Jones hadde satt britene - og nokså mange flere utenom også - i brann med Green, Green Grass of Home - gikk Engelbert til topps med countrysvisken Release Me. Av og til også gjengitt som Please, Relase Me, hadde låta allerede vært kjent i forskjellige versjoner, blant andre med Everly Brothers - men den ble og er kanskje Engelberts fremste signaturlåt.

I 1970 kom også Elvis Presley med en innspilling av låta, men de færreste kjenner vel til at den egentlig ble skrevet helt tilbake i 1946 - nettopp det året da Engelbert og familien vendte hjem fra India.

Release Me satte rekord på de britiske listene, der den ble liggende i over ett år på singlelisten. Hos oss kom den av en eller annen forunderlig grunn aldri inn på listene, kanskje fordi mange fra starten av forvekslet The Hump med Tom Jones - og hadde kanskje nok med en stor crooner dette året.

Humperdinck skulle allikevel bite kraftig fra seg også hos etter hvert. There Goes My Everything ble en liten slager på sommeren dette året, og med The Last Waltz i desember - skulle så The Hump selge massivt også her.


storbritannia

ENGELBERT HUMPERDINCK

RELEASE ME
1967 Decca
(Eddie Miller/Dub Wilson)
Produsert av Charles Blackwell
 engelbert release meengelbert realese me album
Utgitt på albumet Release Me

usa uk tyskland
4 1 20


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:00