tirsdag, 28 august 2012 00:00

Frank & Nancy Sinatra - Something Stupid

Skrevet av

Det sies at enkelte var noe tvilende i om Something Stupid virkelig var en egnet låt for far og datter. Det er tvilsomt om platekjøperne i det hele tatt tenkte over saken, og ingen turde i alle fall nevne det til Frank Sinatra: Han eide nemlig plateselskapet!

Something Stupid (på amerikanske utgivelser Somethin' Stupid) toppet listene i de fleste land. Det er ikke sikkert den hadde gjort det om det ikke hadde vært fordi kalenderen viste nettopp 1967. Både Frank og Nancy kom fra egne store solosuksesser: Faktisk hadde begge hver for seg toppet de britiske listene i 1966: Nancy med These Boots Are Made For Walkin' og Frank med Strangers in the Night.

Låta var skrevet av en amerikansk folk singer/songwriter, Carson Parks - som også hadde utgitt denne nokså upåaktet tilbake i 1963.

Francis Albert Sinatra (1915-98) hadde slått gjennom på starten av 1940-tallet som en usedvanlig kjekk fyr med en usedvanlig farlig stemme. Han hadde en sangteknikk som ble skoledannende og fikk raskt tilnavnet The Voice.

Han hadde i tillegg et scenetekke som få andre, og i 40-årene ble han vel amerikanernes virkelig første "pophelt". Han overgikk snart sitt forbilde Bing Crosby i salgstall og popularitet, men opplevde så at karrieren dalte noe på starten av det neste tiåret.

Imidlertid representerte han seg selv via filmlerretet, og etter en Oskar for innsatsen i filmen From Here to Eternity i 1953, fikk han en ny gullperiode: Denne gang vekselvis på film, plate og scene.

Blant hans tidligere slagere, kan nevnes låter som Fly Me to the Moon og Chicago, mens velkjente Strangers in the Night som nevnt over, kom i 1966. To av Sinatras virkelige klassikere er faktisk av nyere dato. Flere av disse ble også utgitt på hans eget selskapet Reprise, som han opprettet etter å gått "trett" over Capitols prioriteringer i 1960.

Sinatras signaturlåt, My Way, ble spilt inn i 1969 (med engelsk tekst av Paul Anka), mens Theme from New York, New York ble en av hans siste listeplasseringer så sent som i 1980.

Frank Sinatra var også kjent for sitt samarbeid i The Rat Pack, en litt løs samling av entertainere med Humphrey Bogart, Sammy Davis jr og Dean Martin som kanskje de mest kjente medlemmene i ettertid.  Sinatra var også ettertraktet av FBI, og det hersket - og hersker - kontroverser rundt hans kjennskap (og vennskap) til mafiaen.

I Norge var han først og fremst et albumnavn, og han har aldri gjestet listene våre etter 60-tallet. Men selv her ble han etter hvert en legende, og han opptrådte i Norge ikke lenge før han døde i 1998.

Nancy Sinatra skulle vi imidlertid høre mer til også etter suksessen med Something Stupid.

Riktignok overså (eller overhørte) vi nordmenn hennes James Bond-innspilling i You Only Live Twice senere på året, men singlen Jackson gjorde det riktig så bra da sommeren så smått var over. Denne var en duett med hennes låtskriver Lee Hazelwood.

I 1968 skulle hun igjen nå toppen av VG-lista: Da i nok en duett, denne gang med Dean Martin.


usa

FRANK & NANCY SINATRA

SOMETHING STUPID
1967 Reprise
(Carson Parson Parks)
Produsert av Jimmy Bowen & Lee Hazelwood
 sinatra something stupid

usa uk tyskland norge
1 1 4 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:00