tirsdag, 19 juni 2012 00:00

Hep Stars - Cadillac

Skrevet av

The Hep stars var kanskje i årene 1965 til 1967 det mest populære "hjemlige" bandet i Skandinavia. I Norge og Sverige, og delvis Danmark, leverte gruppa den ene hitsinglen etter den andre, og ikke minst skulle flere av gruppemedlemmene gjøre det sterkt i andre konstellajsoner i ettertid.

Hep Stars ble dannet i 1964 da kompisene Lennart Hegland (bass) og Christer Pettersson (trommer) fikk stabilisert en besetning med Svenne Hedlund (vokal), Janne Frisck (gitar) og Hasse Östlund (tangenter). Hegland og Petterson hadde året før dannet gruppa Quartet Yep, og hadde da sammen med Hedlund og Östlund spilt på lokale tilstelninger i Stockholm-traktene med en blanding av svenske og engelskspråklige "lette" slagere.

Det var da Janne Frisck kom med som gitarist, at de forsiktig startet å legge om til mer originalskrevet materiale - noe som ga dem et særpreg, og ikke helt uinspirerte av den britiske beat-bølgen.

I årene 1963-64 skjedde det mye rundt kvintetten. Blant annet hadde de vunnet et konkurransen i Bromma i 1963, og det var  manageren Åke Gerhard fanget interesse for bandet. Han fikk dem signert til det svenske merket Olga, og som The Hep stars, gjorde gruppa sine første innspillinger i 1964. Da forlot imidlertid Östlund bandet og ble erstattet av en ung Benny Andersson.

Hep Stars store gjennombrudde både i Sverige og Norge, kom med Cadillac i 1965. Singlen og låta vakte oppsikt som en usedvanlig "britisk" lydende innpsilling fra en nordisk gruppe, og har siden blitt stående som en klassiker innen skandinavisk og svensk rock fra tiåret. I salgstall utkonkurrerte de samtidige norske grupper som våre egne The Pussycats, og konsertene hadde likhetstrekk med elleville Beat(les)-tilstander.

Cadillac var egentlig en tradisjonell blues-låt skrevet av Vince Taylor i 1959, da med flere av Shadows-medlemmene som studiomusikere. Den ble siden bearbeidet av flere andre låtskrivere og artister, før The Hep Stars å "moderniserte" hele låta i 1965.

Foruten Cadillac, var Hep Stars' største slagere Farmer John og Sunny Girl - før de startet å flørte med mer tradisjonelle svenske verdier. I natt jag drömde skullle i 1966/67 ligge utrolige 28 uker på de norske single-listene. Da hadde allerede Beynny Andersson rukket å skrive sin første lå sammen med "konkurrent" Björn Ulvaeus fra Hootenanny Singers.


sverige

THE HEP STARS

CADILLAC
1965 Olga
(Kim Brown/Denys Gibson/Graham  Johnson/Ian Mallett)
hep stars cadillachep stars album
 

norge
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:49