onsdag, 19 september 2012 00:00

Inger Lise Andersen - Romeo & Julie | Fru Johnsen

Skrevet av

I 1968 het Inger Lise Rypdal ennå Inger Lise Andersen og hadde allerede rukket å bli hentet én gang tilbake i pappas bil, etter å ha i tidsriktig opprørskhet forlatt det trygge Toten og satt kursen mot Oslo.

Det var kanskje ikke de beste forholdene til å tilfredstille Inger Lises ambisjoner som artist i lille Lena i Toten.

Da hun ble atten, bar det imidlertid til Oslo allikevel - og hun snart en kjent figur på legendariske Club 7, som også huset andre siden kjente totninger som Viggo Sandvik og Geir Wentzel. Med sistnevnte kom hun med i dennes band som nettopp het Wentzel. Og ikke minst møtte hun raskt sin kommende ektemann Terje Rypdal, og produsenten Arve Sigvaldsen - som produserte begge de to singlene av året - og han skulle bli en samarbeidspartner med Inger Lise nesten gjennom hele det kommende tiåret.

Romeo og Julie ble det største norskspråklige singletopperen på mange år, og oppfølgeren Fru Johnsen skulle faktisk klare å overgå den første. Hadde det ikke vært for Gluntas gjennombrudd, hadde Inger Lise som første norske artist doblet VG-lista i noen uker i slutten av året. Gluntas Langs hver en vei hindret den bragden.

Begge låtene var utenlandske komposisjoner, satt til norsk tekst av Dagbladets Terje Mosnes - en Mosnes som huskes av alle norske tenåringer fra 70-tallet, som programleder i NRKs TenMag og Flimra.

Romeo og Julie kom fra Tyskland, var skrevet av Henry Mayer - og hadde vært en stor slager der for Peggy March. Den kapret i Inger Lises svenske versjon også de svenske spilleslistene, og solgte minst like mye i nabolandet som her. I 1968 var det i Sverige ennå radiolistene som var viktige: Söta bror hadde ikke klart som oss nordmenn å bli enige om en landsomfattende salgsliste for singler og album ...

Fru Johnsen skapte en furore uten like. Den var var en gjendiktning av en amerikansk nummer 1, Harper Valley PTA. PTA står for Parent-Teacher Association, og orignalen var satt i en konservativ amerikansk småby. Mrs Johnsen i den engelske versjonen ble fornorsket til Fru Johnsen, men Mosnes valgte i norsk versjon å mer enn indirekte legge handlingen til en norsk vestlandsbygd - med sterke pietistiske holdninger i gymsalveggene. Versjonen ble tolket som et solid spark bak mot tilsynet for høg moral - og oppstyret førte til at låta for en stund ble forbudt spilt i NRK.

Verselinjene som skapte størst oppstyr, var nok de siste:

«Er det fra denne samling hyklere jeg hører at jeg ikke strekker til,
fordi min skjørtekant er nærmere den himmel dere aldri kommer til?»

Det er fristende å vise til Inger Lises oppdaterte 1989-versjon av låta - i amerikansk Harper Valley utgave:

En stor oppfølger etter dette oppstyret lot vente på seg, og Inger Lise valgte i stedet å eksperimentere med jazz og mer alternative sjangre - ofte i samarbeid med Terje Rypdal, som hun giftet seg med i 1969.

Inger Lise Andersen ble med Romeo & Julie og Fru Johnsen Norges første store kvinnelige popartist siden Wenche Myhre. Ennå var hun kanskje bare en popkronprinsesse, men på 70-tallet skulle hun ta skrittet opp til å bli dronning.


norge

INGER LISE ANDERSEN (f.1949)

ROMEO & JULIE
1968 RCA
(Henry Mayer/Terje Mosnes)
Produsert av Arve Sigvaldsen
 inger lise andersen romeo julie

norge
1


FRU JOHNSEN
1968 RCA
(Tom T. Hall/Terje Mosnes)
Produsert av Arve Sigvaldsen
inger lise fru johnsen

norge
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:06