tirsdag, 01 mai 2012 00:00

Jet Harris & Tony Meehan - Diamonds

Skrevet av

Sambarbeidet medllom Jet Harris & Tony Meehan var en kortvarig affære. Men de var kjente navn for platekjøperne, da begge var tidligere Shadows-medlemmer.

Begge hadde vært med siden dannelsen av Cliff Richards i utgangspuntket backinggruppe, før de forlot The Shadows i 1961 (Meehan) og 1962 (Harris). Tony Meehan trakterte trommer, mens Jet Harris var en ypperlig bass-gitarist.

Jet Harris fikk raskt noen småslagere på egenhånd, mens Meehan arbeidet i studioene til Decca. Det var Jerry Lordan, som tidligere hadde skrevet flere hits og låter for Shadows (Apache og Wonderful Land), som gjorde at duoen fant ut at de skulle forsøke å samarbeide igjen - som en ren duo denne gangen. Lordan serverte dem Diamonds, som fikk det særpreget å være en instrumentalinnspilling med fokus på bass og trommer. Innspillingen må vel være verdens eneste nummer 1 single med en seksstrengers el-bass som melodibærende hovedelement.

Suksessen ble fulgt opp med to, i hvert fall hos britene, store oppfølgere i Scarlett o'Hara og Applejack - men da var det slutt grunnet omstendigheter som vel ikke har vært så veldig kjent: Jet Harris var nok kjent for sin noe voldsomme oppførsel, og han innrømmet først på 80-tallet at han helt siden Shadows-perioden hadde slitt med alkoholproblemer. Harris giftet seg meget ung, og det sies at Cliff Richards eneste "intime" og navngitte bekjentskap, var med bassistens utvalgte tilbake i 1960...

Harris kom seg aldri inn i musikkbransjen etter bruddet med Meehan og et par fåfengt forsøk årene etter. Etter en periode med skrantende helse, gikk han bort i mars 2011.

Tony Meehan derimot, ble en viktig inspirasjonskilde for kommende trommiser. Han var kjent for sin lette og lekne omgang med trommeskinnene, og hadde stor betydning for kommende kjente slagverkere - spesielt i grupper som mot slutten av tiåret begynte å kombinere pop med andre stilarter.

Meehan var "innom" The Shadows flere ganger både på 70- og 80-tallet, gjerne som "gjestetrommis" - og var og ble et kjent navn i det britiske musikkmiljøet. Han trakk seg tilbake fra musikkmiljøet først på 90-tallet, da han fikk en psykologigrad - en jobb han hadde like til han døde raskt i 2005 etter en fallulykke.

Til tross for at The Shadows stadig skulle få noen singler inn på listene i Norge, ble Diamonds en av de siste store instrumentalslagerne her hos oss. Den fremstår i dag som en liten klassiker, ikke minst med tanke på den uvanlige instrumentbesetningen.


storbritannia

JET HARRIS & TONY MEEHAN

DIAMONDS

1963 Decca
(Johnny Lordan)
Produsert av Dick Rowe

harris meehan diamonds


uk norge
1 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 09:27