fredag, 22 juni 2012 00:00

Ken Dodd - Tears

Skrevet av

Britenes storstjerne og alle britiske komikeres gudfar, Ken Dodd, gjorde slett ikke som "alle andre" komikere: Han holdt platekarrieren adskilt fra imaget som en vilthåret humørspreder med rare tenner (se under...) - og det med stor suksess.

Kenneth Arthur Dodd var fra Liverpool, og fikk nokså raskt kjenning med både sang og asfalt. Førstnevnte i et kirkekort, det siste i en noe hardslående slutt på en sykkeltur (og Dodds velkjente tenner ble "skapt"...).

Dodd ble interessert i show og scene i fjortenårsalderen, og faren fikk ganske kjapt øye på sønnens humoristiske talent. Sammen med Charlie Brown (som var en dukke...), skapte han seg gjennom tenårene et godt ry på små klubber og opptredener hjemme i Liverpool. Det store gjennombruddet kom i 1954, da Dodd fra da av kunne leve av showene sine.

I 1960 fikk Dodd sin første singlehi med Love Is Like a Violin som suste helt inn på topp 10 på de britiske listene. Fra første stund var låtene nokså bevisst ufarlige standarder, gjerne tatt fra helt andre scenetradisjoner enn hva Dodd selv fremførte.

Han fulgte opp med flere singler i årene som kom. Felles for disse var at de ofte ble liggende lenge på listene, uten å klatre helt opp til de høyeste plasseringene. Tears i 1965 snudde imidlertid opp-ned på dette. Den gikk helt til topps, solgte over en million - og så mange singler hadde ingen britiske soloartister klart tidligere.

Balladen, med klare referanser til både litt country og den britiske musikal/scene-tradisjonen, var skrevet og først innspilt tilbake i 1929 av en av amerikanernes største "entertainere",  Rudy Vallee.

Ken Dodd klarte gjennom årene å få hele nitten hitsingler på de britiske listene, den siste i 1981. Men det var først og fremst i årene 1965 til '70, han hadde størst suksess også som popartist.

Som komiker har han vunnet flere store priser, og har har fått tildelt Order of the British Empire. For nordmenn er han mest kjent fra store britiske show som Royal Variety Performance som også har gått på norske TV-skjermer.


storbritannia

KEN DODD (f.1928)

TEARS
1965 Columbia
(Billy Uhr/Frank Capano)
Produsert av Norman Newell
 ken dodd tears

uk
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:49