onsdag, 12 september 2012 00:00

Mary Hopkin - Those Were the Days

Skrevet av

Mary Hopkin het egentlig Mary Visconti og var født og oppvokst i Wales. Hun ble den første artisten Paul McCartney signerte på Apple, og Those Were the Days var selskapets første egentlige utgivelse.

Mary Hopkin hadde vokst opp i en walisisk-talende familie, og det var nokså raskt opplagt at hun hadde en sangstemme som skilte seg ut. På midten av 60-tallet sang hun i folkgruppen Selby Set and Mary, og hun rakk også å gi ut en EP med tradisjonelle walisiske låter - på walisisk.

På vårparten 1968 deltok hun i TV-showet Opportunity Knocks, og ble der observert av sekstitallsikonet Twiggy. Twiggy "twigget" ryktet om denne sangfuglen videre til McCartney, og det var ikke lenge før Paul og Mary befant seg sammen i Abbey Road.

Those Were the Days ble en millionselger, og selv om også Sandie Shaw omtrent samtidig ga ut en versjon av låta, var det Hopkins utgave som skulle gjøre det desidert best. Låta var egentlig en russisk folkemelodi, trolig skrevet rundt 1920. Noen innspillinger skal finnes fra 20-tallet, men til de vestlige breddegradene, fant den ikke veien før 60 år senere.  Amerikanske The Limeliters, som var en av mange slike folkgrupper på starten av tiåret, spilte inn den første engelskspråklige versjonen rundt 1962.

Hopkin og McCartney spilte inn flere versjoner av Those Were the Days: Den ble også utgitt på både fransk, tysk, spansk og italiensk.

For Mary Hopkin, gjorde suksessen navnet hennes kjent på begge sider av Atlanteren. Hun fikk ikke en lang karriere, men hun ble heller ingen døgnflue.

I 1969 spilte hun inn McCartneys Goodbye, som igjen skulle plassere Hopkin høyt på listene.


storbritannia

MARY HOPKIN (f.1950)

THOSE WERE THE DAYS
1968 Apple
(Gene Raskin/Alexander Vertinski)
Produsert av Paul McCartney
 mary hopkin those were the days

usa uk tyskland norge
2 1 1 1
Sist redigert torsdag, 06 november 2014 19:24

Media