søndag, 25 november 2012 00:00

Procol Harum - A Whiter Shade of Pale

Skrevet av

Med toner fra Bach, en mystisk historie og et klingende orgel - skapte Procol Harum en klassiker da A Whiter Shade of Pale ble en av hippiesommerens store slagere.

Procol Harum ble startet i 1966, da Gary Brooker (f. 1945) gikk lei sin tilstedværelse i bandet The Paramounts. Han fikk med seg Matthew Fisher, David Knight, Ray Royer og Bobby Harrison i Procol Harum - men hans viktigste medspiller var allikevel tekstforfatter Keith Reid, som egentlig ikke var medlem av bandet.

Da A Whiter Shade of Pale for oppover hitlistene i 1967, hadde imidlertid gruppa vært gjennom utskiftninger - og det var allerede klart at Gary Brookers rolle i bandet, var og skulle bli den absolutt sterkeste.

Procol Harum ble aldri noe hitmakere, selv om også oppfølgeren Homburg gjorde det helt greit. De ble nok for komplekse og ekserimentelle til singleformatet, men høstet derimot adskillig mer respekt for sine album. I Norge er A Whiter Shade of Pale en enslig svale av Procol Harum-låter på VG-lista, men helt til 1977 solgte LP-ene av bandet nok til at de oppnådde albumplasseringer hos oss.

Live-albumet fra 1972, som har det fryktelig lange navnet Procol Harum In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra, er et godt eksempel på bandets produksjoner - der symfoniske elementer blandes med pop, rock og rhythm & blues. Imidlertid fortsatte gruppa å sjonglere med gruppemedlemmer inn og ut av bandet, og etter albumet Something Magic i 1977 - var det over og ut.

I 1991 kom imidlertid Gary Brooker og Keith Reid sammen igjen, og fra da av har Procol Harum mer eller mindre vært aktive frem i dag; først og fremst på scenen, men også et par album har kommet i butikkhyllene.

Bandets historie ble nok noe overskygget av suksessen i 1967, og både Procol Harum og Brooker og Reid, vil for alltid bli forbundet med A Whiter Shade of Pale.

 Imidlertid er denne låta viktig nok til å fylle opp de fleste lister over viktige låter fra 60-tallet, og er trolig blant sangene i historien som har blitt spilt inn i flest coverversjoner. Bandet selv ble helt nylig nominert til en plass i Rock & Roll Hall of Fame.


storbritannia

PROCOL HARUM

A WHITER SHADE OF PALE
1967 Deram
(Gary Brooker/Keith Reed)
Produsert av Denny Cordell
 procol harum a whiter shade of paleprocol harum album
Utgitt i USA på albumet Procol Harum
rs57

usa uk tyskland norge
5 1 1 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:01