torsdag, 12 april 2012 00:00

Ricky Nelson - Hello Mary Lou

Skrevet av
Ricky Nelson - Hello Mary Lou Arkivfoto/Pinterest

 Ricky Nelson haddet nok hits til å ble nevnt som en markant artist i årene 1956-64, selv om han vel her er mest kjent for 61-slageren Hello Mary Lou.

I 1964, da Beat(les)-bølgen kom, mistet han noe av taket på platekjøperne. Han la da stilen om i til mer reindyrka country - og kom sterkt tilbake i 1969 med Bob Dylan's She Belongs To Me. Utpå 70-tallet deirmot, dalte karrieren - og Rick Nelson konsentrerte seg mer om konserter fremfor plateinnspillinger.

Hans påvirkning, salgstall og rekke av store slagere har imidlertid gitt han en plass i Rock and Roll Hall of Fame, og rykter tilsier at Nashvilles country-utgave er neste utmerkelse. Ricky Nelson er blant de artistene i USA som har hatt flest singler på Billboards topp 100 gjennom tidene - og han rangeres også blant de største TV-stjernene som har vært på amerikanske skjermer.

Hello Mary Lou var skrevet av Gene Pitney - et forholdsvis ukjent navn for oss nordmenn. På de engelskspråklige markedene var han derimot stor, spesielt på 60-tallet - og en av hans største låter var Something's Gotten Hold of My Heart - som oppnådde å bli en stor hit i to innspillinger med 20 års mellomrom: Som soloinnspilling i 1967, og i en duett med Marc Almond i 1989.

Privat hadde Ricky Nelson et nokså turbulent familieliv, som var et vidt og populært forsidestoff i USA like fra karrierestart til han døde. I ekteskapet med Sharon Kristin - som holdt i 20 år - fikk han fire barn - som på sett og vis gjorde karriere hver for seg. I 1990 dukket gruppa Nelson opp, frontet av tvillingsønnene Gunnar og Matthew. De spilte en nokså lys form for heavy og gjorde det meget skarpt i USA med singelen og CD-en After The Rain. Dattera Tracy er skuespiller, mens Sam har slått seg opp på innsiden av mediebransjen.

Underveis til en opptreden i Dallas 1985 omkom Ricky Nelson under en nødlanding. Det var ikke et flykrasj, som mange nettsider referer til. Pilotene overlevde ulykken etter en kontrollert nødlanding, men passasjerene - inkludert Nelson - døde av røyk- og brannskadene. Flyet hadde allerede delvis stått i brann i luften, og det gikk fire timer før noen nødmannskaper var i stand til å lokalisere ulykkesstedet.

En av låtene som etter ulykken fikk en renessanse blant både yngre og eldre tilhengere, var Lonesome Town fra 1958:

«You can buy a dream or two
To last you all through the years
And the only price you pay
Is a heart full of tears»
 

Ricky Nelson fremstår i ettertid som en av de første - og største - virkelig tenåringsidolene - og hadde i sin tid enorm gjennomslagskraft både gjennom radio, konserter og TV.

Sist redigert lørdag, 22 juli 2017 19:50

Media