onsdag, 27 juni 2012 00:00

Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feelin'

Skrevet av

The Righteous Brothers var en Californiaduo som ikke var ikke brødre i det hele tatt. I 1964 ble Bill Medley og Bobby Hatfield (begge f.1940) oppdaget av Phil Spector, og veien til toppen av listene ble ikke lang.

William Thomas Medley og Robert Lee Hatfield sang sammen i en gruppe som kalte seg The Paramours, da de i 1962 brøt ut for å fortsette som en ren duo. De debuterte med Little Latin Lupe Lu året etter, og befant seg snart i toppen blant de mest populære artistene i California.

Resten av USA ble kjent med den stemmekraftige duoen gjennom en opptreden med The Ronettes, og i 1964 turnerte Medley og Hatfield som oppvarmere for Beatles. De ble hentet av TV-produsenten Jack Good som faste sangere i hans TV-show Shindig, og det var her Phil Spector ble fascinert over de både myke og kraftige stemmene til "brødrene".

You've Lost That Lovin' Feelin' var deres første single under Spector, som han skrev til dem sammen med Barry Mann og Cynthia Well. Singlen gikk helt til topps både i USA og Storbritannia, men kanskje var den for "amerikansk" til at den ble en hit her i Norge.

Medley og Hatfield fulgte opp suksessen med flere singler i kjølvannet av denne listetopperen. I ettertid har Unchained Melody nesten overgått You've Lost That Lovin' Feelin' i popularitet, spesielt da denne føk til topps på de britiske listene så sent som i 1990, da den fikk en fremtredende rolle i Demi Moore/Patrick Swayzes film Ghost.

I 1966 fik de på ny en listetopper med (You're My) Soul and Inspiration, men da hadde da allerede avsluttet et til tider turbulent samarbeid med Spector og hans team. Men det gikk raskt tråere med singlesuksessene, og Medley og Hatfield gikk hvert til sitt allerede året i 1967.

Et kort "offisielt" comeback i 1974, sørget for deres virkelig siste originale singlehit med Rock and Roll Heaven, men fra da - samarbeidet duoen bare sporadisk sammen.

Bobby Hatfield fikk ingen karriere utover samarbeidet. I 2003 døde han hjertestans, trolig som følge av langvarig kokainmisbruk. Bill Medley spilte inn en rekke album i countrysjangeren, og hadde spesielt på 80-talllet flere låter inne på de amerikanske countrylistene.

I 1988 gikk han igjen til topps på listene sammen med Jennifer Warnes med Dirty Dancing-låta  (I've Had) The Time of My Life. Utover renesanssen av Unchained Melody i 1990, har han derimot ikke latt høre stort fra seg - og har opptrådd heller på teaterscenen fremfor studio.

You've Lost That Lovin' Feelin' blir ofte trukket frem som en milepæl i pophistorien, der BIll Medleys hovedvokal bærer låta med et hvelv av instrumentering og detaljer omtrent skjult under vokalene. Den var i tillegg en av de første slagerne som ble "editert" (faded ut), fordi den dengang var for lang for radioformatet.


usa

THE RIGHTEOUS BROTHERS

rmf logo

YOU'VE LOST THAT LOVIN' FEELIN'
 
1964 London
(Phil Spector/Barry Mann/Cynthia Well)
Produsert av Phil Spector
 righteous brothers single
rs34

usa uk tyskland
1 1  21

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:50