onsdag, 20 juni 2012 00:00

Roger Miller -King of the Road

Skrevet av

Han visste det kanskje ikke, men på en måte startet Roger Miller en ny æra for pop-og rockemusikken i Norge. Han var nemlig tidenes første listetopper på NRKs Ti i Skuddet - og demed hadde også norske lyttere fått et program som sørget for at populærmusikken fikk sin velfortjente time i eteren i det misnte en gang en gang i uken.

Radio Luxembourg hadde fått et konkurrent!

Roger Dean Miller var egentlig en nokså merittert countryartist, selvfølgelig født i Texas. Han var fra midten av 50-tallet egentlig kjent som låtskriver, og hadde i 1962 hatt en stor slager som bakmann for Del Shannons The Swiss Maid. I det hele tatt ble Millers' materiale innspilt av flere av de største contrynavnene i USA på starten av 60-tallet.

Miller selv veklset i sine egne utgivelser mellom nesten parodiske innspillinger og "suppeballader".  Han ble tidlig far, og flyttet til Nashville for å å brødfø unge og frue - men myntene var harde å skrape sammen. I Nasvhille fikk han derimot "kontrakt" som låtskriver, noe gjorde at han kunne skrape sammen hele 50 dollar i uka. I tillegg spredt han på inntekten med å jobbe som brannmann...

Millers store gjennombrudd hjemme i Statene kom med den ikke mer eller mindre alvorlige Dang Me i 1964. Han fulgte opp med den ikke mindre (u)seriøse Chug-A-Lug,  før King of the Road ble allemannseie i 1965. Humoren og ironien i låta, gikk vel de fleste hus forbi - men den har allikevel blitt stående som en av de bedre klassikerne fra midten av tiåret.

Singlen ble Roger Millers ene store hit her til lands, men klarte å få noen flere slagere i de engelskspråklige landene - som f.eks. den britiske flørten England Swings. Selv om han fra midten av 60-tallet forsvant fra listene, hadde han countryslagere på Billboard helt til 80-årene gjorde seg gjeldende. Han la imidlertid inn årene i 1978, da "publikum" ikke lenger verdsatte låtene hans...

Etter noen år utenfor rampelyset, var MIller med på å skrive og sette opp musikalen Big River 1985 på Broadway, basert på Mark Twains historier om Tom Sawyer og Huckleberry Finn. Musikalen ble en stor suksess, og Roger Miller inkasserte en Tony (musikalbransjens svar på Oscar) for oppsetningen.

Musikalen sørget for en liten oppsving i karrieren for Miller, og i 1990 fikk han en ny hit som låtskriver for Dwight Yoakam og hans It Only Hurts When I Cry.

I 1992 fikk han konstantert lungekreft, og Miller døde kort tid etter.

I Norge har for evig og alltid Roger Miller skaffet seg et navn da han gikk til topp i tidens første TI i skuddet. Hjemme i USA huskes han først og fremst som en låtskriver av countryslagere og sine mer humorpregede singler.


usa

ROGER MILLER (1936-93)

cmf logo

KING OF THE ROAD
1965 Phillips
(Roger Miller)
Produsert av Jerry Kennedy
 roger miller single

usa uk tyskland norge
4 1 26 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:50