torsdag, 12 juli 2012 00:00

Rolling Stones - 19th Nervous Breakdown | Paint It, Black

Skrevet av

I 1966 befestet Stones posisjonen med de villeste konsertene og den villeste fansen, og opptøyer og bråk ble nærmest en regel uten unntak på turneene. Og turnerte gjorde bandet flittig.

I tillegg tok nå Mick Jagger og Keith Richards fullstendig kontroll over låtskrivingen, og albumet Aftermath ble deres første med kun Jagger/Richards-komposisjoner. På sikt skulle dette føre til de gnisningene som førte til Brian Jones avskjed et par år senere, men Stones fremstod ennå som et sammensveiset band i 1966.

Beatles-pro presse hjemme i Storbritannia, var ikke så begeistret for Stones' som amerikanerne. Spesielt da årets første single i 19th Nervous Breakdown ikke maktet å nå toppen, anså mange musikkjournalister at nedturen var begynt. Låta var Stones' første single siden 1964 som ikke nådde toppen på de britiske listene.

Musikkeliten fikk blod på tann da Aftermath ble sluppet i april, da Brian Jones' bruk av instrumenter som sitar (på Paint It, Black), ble tatt som et karrig forsøk på etterligne Beatles' og deres ennå høytsvevende Rubber Soul-utgivelse.

.Stones svarte med gå til topps nettopp med Paint It, Black ikke lenge etterpå!

Allikevel fikk kritikerne noe rett i spådommene sine, for etterfølgende låter og album fikk ikke like god mottakelse - kanskje fordi det foregikk litt av hvert bak både vegger, tak og scener. En tredje single, Have You Seen Your Mother Baby Standing in the Shadow nådde "bare" nummer fem hos britene, og her hjemme ble den Stones' labreste plasserte single siden 1964.

Med fire suksessfulle turneer, som ble kronet med blant annet en opptreden i Royal Albert Hall senhøstes - to store singler og et tross alt vel mottatt album, var Rolling Stones nå etablerte i toppsiktet av den nye rocken. Inn i 1967 gjorde de allikevel noen rare påfunnn, som skulle stagnere karrieren noe. I hvert fall midlertidig.


storbritannia

THE ROLLING STONES

rmf logo
19the NERVOUS BREAKDOWN
1966 Decca
(Mick Jagger/Keith Richards)
Produsert av Andrew Loog Oldham
 rolling stones 19th

usa uk tyskland norge
2 2 1 2

 


PAINT IT, BLACK
1966 Decca

(Mick Jagger/Keith Richards)
Produsert av Andrew Loog Oldham

rolling stones paint it blackrolling stones aftermath
rs176

usa uk tyskland norge
1 1 2 2Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:56