onsdag, 24 oktober 2012 00:00

Rolling Stones - Honky Tonk Women

Skrevet av

Honky Tonk Women ble Stones' siste nummer 1 i Storbritannia. Den gikk ikke til topps i Norge, men låta var deres største suksess her siden 1965-singlene.

Akkurat som med Jumping Jack Flash året før, ble det med denne singlen i 1969. Stones levde godt på albumet Beggars Banquet som var i butikkhyllene, og arbeidet i sitt eget tempo året gjennom til neste LP: Let It Bleed kom i desember og ble vel mottatt både av kritikere som av platekjøpere.

Honky Tonk Women hadde da blitt forandret i kantene til Country Honk, som ble den versjonen som ble utgitt på albumformatet. I dag regnes låta blant Stones' aller beste og mest populære innspillinger. Let It Bleed inneholdt også en annen klassiker, i åpningssporet Gimme Shelter.

Sommeren 1969 ble derimot turbulent for bandet. Planen var å legge ut på en større USA-turne, men Brian Jones vaklende omgang med stoff og derav problemer med å få visum til Statene, hindret planene. Sammen ble Jones og bandmedlemmene enig i at han skulle trekke seg ut av bandet, med en åpning for å vende tilbake når helse og hode tilsa det.

Knapt en måned senere druknet Brian Jones i sitt eget svømmebasseng. Tross konspirasjoner omtrent fra påfølgende dager, var dødsfallet et uhell - og kanskje et illebefinnende etter årevis med alkohol- og stoffinntak.

To dager senere gjennomførte Stones en konsert i Hyde Park, dedikert til Jones.

Nytt medlem i Stones, og deres første virkelige utskiftning i rekkene, ble 20 år gamle Mick Taylor. Han rakk så vidt å bli kjent med repertoaret, før det endelig bar over til USA på turne i november - og han rakk også å spille noen få gitarstrofer på det kommende Let It Bleed-albumet.

Bandet rakk å oppleve flere tragedier dette året, da en fan omkom under en gratiskonsert under Altamont Free Concert i Altamont, California. Medlemmer fra Hells Angels hadde blitt hyret av Stones' management, med det mest tragiske utfall. Vaktenes unnskyldning mot slagene offeret ble påført, var at vedkommende høyst sannsynlig hadde i tankene å skade Jaggers og Richards på scenen.

Rolling Stones gikk allikevel ut av 1969 - og 60-tallet - på topp. Tiåret ble avsluttet med en feiende Gimme Shelter på BBC og Pop of The Pops nyttårsaften, og i 1970 kom et livealbum med blant annet opptak fra USA-opptredene.

Først i april 1971 kom bandet tilbake med nytt materiale. Da het låta Brown Sugar - og albumet Sticky Fingers.


storbritannia

THE ROLLING STONES

 

rmf logo

HONKY TONK WOMEN
1969 Decca
(Mick Jagger/Keith Richards)
Produsert av Jimmy Miller
 rolling stones honky tonk woman
rs116

usa uk tyskland norge
1 1 2 2


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:14