onsdag, 30 mai 2012 00:00

Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction | The Last Time

Skrevet av

1965 ble Stones' store gjennombruddsår - og markerte også starten på Mick Jagger og Keith Richards karriere som et av rockehistoriens fremste låtskriverpar.

Hovedbasen ble nå California, der singler og det meste av årets to album ble innspilt, men året var først og fremst preget av en rekke turneer: To i USA, to hjemme på de britiske øyene, to i Skandinavia - og i tillegg ble året startet med et gjennombrudd i Australia.

The Last Time ble deres første toppsingle med Jagger/Richards påskrevet under platetittelen. Den gikk også til topps i Norge, og med oppfølgeren (I Can't Get No) Satisfaction, ble også USA erobret.

Med disse to singlene fjernet nå Stones seg fra de amerikanske rhythm & blues-røttene som hadde preget gruppas første singler og innspillinger i 1964. Jagger og Richards bidro til at gruppa allerede med The Last Time, skapte en formel for gruppa som skulle prege Stones' innspillinger videre i karrieren: Et kort riff som innleder låta - blir avløst av vers og refreng. Riffet i begge singlene, er variasjoner av melodiene.

Satisfaction blir regnet som en av 60-tallets viktigste innspillinger. Den flertydige teksta førte til at en del amerikanske radiostasjoner valgte å kutte ut sisteverset, noe som absolutt ikke stanset singlen i klarte til topps. Da Otis Redding siden spilte inn en versjon med blåsere i stedet for gitar for riffet, fortelles det at produsent Oldham og bandet  også hadde vurdert dette for Stones' egen innspilling.

En tredje single Get Off of My Cloud gjorde det også skarpt mot slutten av året på de norske listene, der gruppas andrealbum (Rolling Stones No.2), skulle bli liggende på albumlista i 75 uker!

Rolling Stones utga foruten andrealbumet, også LP-en Out of OUr Heads mot slutten av året. Men der andre grupper og artister forsiktig startet med å se at singler kunne være en fin reklame for albumformatet, skulle Stones være nokså konsenkvente i å holde hits og album adskilt.

Stones gjorde også noe Beatles aldri fikk seg til: Nemlig å besøke Norge, i et nokså hektisk besøk på sommeren.

Suksessen til Jagger og Richards som låtskriverpar, og ikke minst anerkjennelsen da mediene nå forstod at de slett ikke var noen McCartney/Lennon-kopier - førte til at gruppas utgivelser i 1965, ble bandets siste med hovedvekt på amerikanske coverinnspillinger.


storbritannia

THE ROLLING STONES

rmf logo
(I CAN'T GET NO) SATISFACTION
1965 Decca
(Mick Jagger/Keith Richards)
Produsert av Andrew Loog Oldham
 rolling stones satisfaction
rs02

usa uk tyskland norge
1 1 1 1

THE LAST TIME
1965 Decca

(Mick Jagger/Keith Richards)
Produsert av Andrew Loog Oldham

rolling stones last time

usa uk tyskland norge
9 1 1 1

Sist redigert onsdag, 01 oktober 2014 08:46

Media