torsdag, 10 mai 2012 00:00

Rolling Stones - It's All Over Now

Skrevet av

Da The Rolling Stones ble dannet i 1962, kom medlemmene fra forskjellige grupper som hadde til felles at de var sterkt påvirket av Londons' rhythm & blues-miljø. Mick Jagger hadde f.eks sin første opptreden i Blues Incorporated i 1961, som vel var mer en instutisjon enn en reell gruppe.

Blues Incorporated hadde ikke bare besøk av en ung Mick Jagger, men medlemmer og musikere skulle prege band som Manfred Mann, Cream og Led Zeppelin i årene som kom. Klubbmiljøet for r&b-musikken var sterkt voksende i London de første årene av 60-tallet, og det var på an av de fremste av disse, Marquee Club, at totalt ukjente og nydannede Rolling Stones gjorde sin debut sommeren '62.

Gruppa var da en sekstett som bestod av barndomsvennene Michael Phiip Jagger (f.1943) og gitarist Keith Richard (uten 's) (f.1943), Lewis Brian Hopkin-Jones (1942-69) på gitar  - samt trioen Ian Stewart (piano), Mick Avroy (trommer) og Dick Taylor (bass). De tre sluttet raskt, der Avroy gikk til The Kinks og Stewart fortsatte som Stones' roadie/ryddegutt.

Ved årsskiftet ble Stones' stabilisert med kvintetten Jagger, Richards, Jones, Bill Wyman (som het Willam Perks) (f.1936) på bass og Charlie Watts (f.1941) på trommer. De fikk da etter hvert større og større erfaring og ble et fast innslag på Crawdaddy Club, hvor de raskt ble oppdaget av Andrew Loog Oldham - som ble gruppas manager og produsent.

Selskapet Decca hadde allerede gremmes og grått over at de hadde gitt Beatles' føyken på døra, slik at selskapet ikke nølte lenge når Oldham banket på døra med fem friske gutter med instrumentene i orden. I tillegg bygget Oldham dem opp som Liverpools motpoler både i musikk og klesstil. Der Beatles fremstod i dress og nokså ufarlige (utenom hårsveisene...), kom nå Stones med rå amerikanskinspirert rhythm & blues og et nokså upolert image.

De første singlene gikk allikevel ikke så veldig bra. Det var først deres fjerde single i februar '64 (Not Fade Away) som gjorde litt vei i vellinga, og for helt opp til nummer tre på de hjemlige listene. og med  It's All Over Now og LIttle Red Rooster, som også var deres debut på listene i Norge, gikk de helt til topps. Det samme gjorde det selvtitulerte debutalbumet, som helt vanlig i disse årene, ikke innehold noen av singlelåtene. Det var først mot slutten av tiåret, at Stones - sammen med platebransjen forøvrig - virkelig begynte å tenke på singleplatene som "reklame"  for album. I 1964 var denne tankegangen omtrent ikke påtenkt.

Stones' suksess var første riff en motpol til den polerte beatmusikken, og duoen Jagger/Richards skulle snart bli sammenlignet med Lennon/McCartney. Men ingen av bandets suksesslåter i 1964 var skrevet av Jagger og Richards, de var innspillinger av tidligere (og stort sett) amerikanske innspillinger.

It's All Over Now var skrevet at de ikke helt ukjente ekteparet Bobby og Shirley Womack, mens Little Red Rooster var en låt utgitt av Griffin Brothers/Margie Day tilbake i 1951.

Da Stones virkelig skulle starte å bite fra seg i året som kom, var det imidlertid med Jagger og Richards i førersetet.


storbritannia

THE ROLLING STONES

rmf logo
IT'S ALL OVER NOW
1964 Decca
(Bobby Womack/Shirley Womack)
Produsert av Andrew Long Oldham
 rolling stones over now

usa uk tyskland norge
26 1 14 5


Sist redigert onsdag, 14 januar 2015 11:05