mandag, 13 august 2012 00:00

Scott McKenzie - San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)

Skrevet av

Scott McKenzie het egentlig Philip Blondheim og hadde sunget sammen med John Phillips i en folktrio som ble kalt The Journeymen på starten av 60-tallet.

Phillips ble etter hvert en ledende figur forut for hippie-boomen i 1967, ikke minst som leder for The Mamas & The Papas - og han skrev også hva som skulle bli Scott McKenzies største - og eneste hitsingle: San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair).

Låta ble foruten å ha en av de lengste titlene en nummer 1 har hatt gjennom tidende, også selve symbolet for The Summer of Love og noe av et ikon for både dop, farger og byen i California. Den overlevd tidens tann - og blitt en klassiker, nettopp fordi det er en låt som på godt og ondt fanget opp verdens mest fargerike sommer - på godt og ondt.

McKenzie var egentlig ikke fra California i det hele tatt. Han var født i North Carolina, og vokste delvis opp der og i Virigina. Han ble tidlig enn bekjent med John Phillips, ikke gjennom verken skole eller musikk - men rett og slett fordi mødrene var felles bekjente.

Før de to unge mennene sammen med Dick Weissman dannet The Journeymen rundt 1961, hadd McKenzie kort vært innom en lokal highschool-gruppe The Singing Strings, for han og Phillips dannet sitt eget band: The Abstracts.

Da The Journeymen ble oppløst i 1964, hevder McKenzie at han takket nei til å bli med i The Mamas & The Papas, for å forsøke å skape blest på egen hånd. Han var ikke uten videre fascinert for de nye beat-rytmene som skyllet over Atlanteren fra britene. Det var gitaren og det "folkelige folkelige" han ønsket å fokusere på. Det var kanskje derfor lite trolig at verken han elller Phillips innså vilken innertier San Fransisco skulle bli.

Singlen solgte trolig i opptil sju millioner - noe også McKenze nok også behøvde, da han på ingen måte evnet å følge opp suksesslåta. Selv om han i USA fikk en lite slager til med Like An Old Time Movie, så og hørtes aldri noe mer til McKenzie på noen som helst liste i verden.

Et lite unntak har derimot McKenzie fra bli en av tidenes største one hit-wondere: Den kom i 1988 da The Beach Boys spilte inn McKenzies og Phillips Kokomo: En låt som gjorde det riktig så skarpt på listene. Det hjalp trolig litt på populariteten, at låta var inkludert i Tom Cruises 1988-film Cokctail.

Scott McKenzie beholdt kontakten med Phillips, San Francisco og folkbarene - men forble vel stort sett en såkalt "lokal" attraksjon. Imidlertid vendte han tilbake på landeveien flere ganger på 80-tallet som en del av John Phillips "nye" Mamas & The Papas - også til Norge.

Men fra 1998 var det ubønnhørlig over, og McKenzie valgte å bli pensjonist med (stort) hus og familie i... Los Angeles!


usa

SCOTT McKENZIE (f.1939)

SAN FRANCISCO (BE SURE TO WEAR SOME FLOWERS IN YOUR HAIR)
1967 CBS
(John Phillips)
Produsert av Lou Adler & John Phillips
 mckenzie san francisco

usa uk tyskland norge
4 1 1 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:02