mandag, 11 juni 2012 00:00

Seekers - I'll Never Find Another You | The Carnival Is Over

Skrevet av

The Seekers var den første australske gruppa som fikk suksess i det britisk-amerikanske dominerte platemarkedet. Dvs, en av de fire i bandet var egentlig født i Sri Lanka, men kvartetten hadde opprinnelig sin base i Melbourne.

Gruppa ble oppdaget og berømte hjemme i Melbourne rundt 1962, da Keith Potger (gitar), Bruce Woodley (gitar) og Athol Guy (bass) fikk med seg en allerede velkjent jazz-sangerinne på vokal: Judith Durham. De fikk en liten slager i Australia med en innspilling av Waltzing Matilda, før kvartetten ble hyret inn til ett års engasjemnt på et cruiseskip - noe som igjen førte dem til dem  London, der de "hoppet av" engasjementet for å forsøke lykken på det britiske markedet.

Oppdaget av Dusty Springfields bror, Tom Springfield, ble hans komposisjon I'll Never Find Another You en av årets største slager. Springfield valgte å kombinere elementer sin egen karriere (som hadde vært nettopp sammen med Dusty i The Springfields) med den australske kvartettens allerede folk-inspirerte stil, og The Seekers befant seg plutselig i spissen for en gryende folk-bølge, som ble ført i enda sterke grad videre av The Byrds og Bob Dylan senere på året.

Fok-bølgen var egentlig et nokså tøyelig begrep, men i 1965 var det nye i denne stilen ofte kjennetegnet med bruken av akstiske (og gjerne 12-strengers) gitarer sammen med elektriske. The Byrds var en annen gruppe som delte flere av de samme elementene i arrangementene som The Seekers.

Kvartetten fulgte opp suksesslåta med flere hitsingler de neste årene, men etter 1965 kom de aldri siden tilbake på de norske listene. Her var deres største hits The Carnival Is Over, men også A World of Our Own gjorde det bra her på berget.

The Carnival Is Over var faktisk egentlig en russisk tradisjonell låt fra slutten av 1800-tallet, som Tom Springfield satte tekst til. Den ble selvfølgelig raskt en standard avslutningslåt på Seekers' konserter. I 1982 fikk Boney M. en liten slager med en coverinnspilling av låta, men i en nokså modifisert versjon.

De forble imdlertid store i Australia, USA og Storbritannia til deres siste hit kom med When Will The Good Aples Fall i 1967 (og Georgy Girl i USA). Etter å ha blitt kåret til årets navn i Australia, bestemte Durham seg for å forlate bandet sommeren 1968 - og da brøt også de andre opp og la ned The Seekers som band.

Trodde man.

Navnet gjenoppstod imidlertid ganske raskt, men da kun med Keith Potger tilbake av originalbesetningen - og med navnet The New Seekers. Denne utgaven spilte en mer ren poporientert stil, og skulle få flere store hits den første halvdelen av 70-tallet. Da hadde Durham returnert til jazz-karrieren mens Athol Guy hadde startet en karriere på australsk TV. Woodley gjorde svært lite av seg gjennom årene, men i 1987 kom han med diktet/sangen I Am Australian, som omtrent har blitt landets "egen" nasjonalsang gjennom årenes løp.

Selv med The New Seekers surfende på listene, ble det en kort gjenforening av kvartetten på midten av 70-tallet - og også siden har de møttes fra tid til annen for opptredener og promoteringer.

The Seekers står tilbake som en av første gruppene som bevisst kombinerte pop og folk, og de var også det første store australske navnet på listene.


australia

THE SEEKERS

I'LL NEVER FIND ANOTHER YOU
1964 Columbia
(Tom Springfield)
Produsert av Tom Springfield
 seekers ill never find

usa uk tyskland norge
4 1 25 6


THE CARNIVAL IS OVER
1965 Columbia
(Tom Springfield)
Produsert av Tom Springfield
seekers carnival

uk tyskland norge
1 14 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:50