tirsdag, 12 juni 2012 00:00

Spotnicks - Blue Blue Day

Skrevet av

The Spotnicks ble enormt populære både i Sverige og Norge da de slo gjennom i 1963 men en rekke instrumentalslagere og album ganske så heftig inspirert av The Shadows.

Bandets store hitsingle kom imidlertid først et par år senere, da de i riktig tidsånd forstod at shadowsmusikken var på synkende grunn i popularitet - og Blue Blue Day skulle faktisk bli en av tiårets største skandinaviske hit fremført av en nordisk gruppe/artist på engelsk.

The Spotnicks hadde sin spede begynnelse i i Gøteborg i 1958, da gitarist og vokalist Bo Lander ( egentlig Stalander) og Björn Thein (bass/vokal) kom fra duoen The Rebels og den senere Rock-Teddy and The Blue Caps, der også Bo Winberg på gitar var medlem.

Sammen fikk de meg seg Ove Johansson på trommer, og kvartetten tok nå navnet The Frazers - og i denne perioden var også en I denne perioden av også en Claes-Göran Nestor medlem.

Som kvartett (uten Nestor), fikk de rundt 1960 etter hvert flere spillejobber på små og store klubber og sentre i Gøteborg-regionen, og bandet fikk i 1961 oppmerksomheten fra ikke ukjente Stig "Stikkan" Anderson som signerte dem til selskapet/etiketten Karusell. Stikkan var nok også en pådriver til å omdøpe guttene til The Spotnicks.

I 1962 fikk bandet fra første stund stor oppmerksomhet, ikke minst fordi Stikkan Anderson allerede da godt visste hvordan markedsførste ukjente navn og talenter - noe han dro nytte av til gangs ti år senere med ABBA. Anderson fikk inn låter av bandet på spillelistene til Radio Luxembourg, og sammen med en utrolig gimmick - der kvartetten opptrådde i romdrakter(!) samt opptredener i Berlin, fikk bandet også stor oppmerksomhet utenfor Sverige. Singlen Moonshot kom faktisk inn på de tyske hitlistene dette året.

Fra 1962 til 1964 figurerte bandet hyppig både på TV, på klubblokaler - og ikke minst i de berømte svenske folkeparkene. På denne tiden var gruppa det desidert største navnet innen svensk og skandivanisk populærmusikk, og de var nok et stort forbilde for kommende svenske (og norske) grupper i årene som kom. Bandet ble også et foregangsbilde innen lydteknikk på scenen, der de anvendte tekniske løsninger for å få frem lydbildet fra studio som var nokså originalt og vellykket - også internasjonalt.

I 1963 ble Johansson byttet ut med Derek Skinner på trommer - som igjen ble erstattet av Jimmy Nicol (som hadde spilt med The Beatles) i 1965. Dette året ble gruppa utvidet med Peter Winsnes på tangenter. De møtte de også forbildene i The Shadows, og restultatet ble en nesten legendarisk jam-session hjemme i Gøteborg som vel dessverre aldri ble tatt opp.

Det florerte med album fra The Spotnicks i perioden 1962-68, og albumtitlene gjenspeilte ofte hvor innspillingene ble gjort - eller i det minste hvor bandet var mest populære for øyeblikket. Omtrent samtlige utgivelser het The Spotnicks In.... Paris, Berlin, Tokyo, Spain... Osv. og 1965s utgivelse var The Spotnicks at Home in Gothenburg!

Blue Blue Day var en låt skrevet av Don Gibson tilbake i 1958. The Spotnicks hadde spilt inn låten i 1963, men det var først to år senere at den ble enorm sommerslager i Norge og lå på topp av listene i en hel måned.

Etter '65 begynte derimot utskiftningen i bandet å bli hyppigere, og gruppa opphørte egentlig å eksistere i 1969 - selv om Bo Winberg fortsatte med nye gruppemedlemmer og innspillinger også i årene som kom.

I 1972 fikk denne nye utgaven en stor singlehit i Tyskland med If You Could Read My Mind, og fulgte i litt mindre grad opp året etter med Speak Softly Love. Fra da av var Winberg og Bo Lander bærebjelkene i bandet, som siden har holdt det gående som en instutisjon i svensk musikkbransje.  Det er lenge siden The Spotnicks toppet hitlistene - men på Svensktoppen har de vært gjengangere i årtier.

I år - dvs 2012- har bandet etter 60 år i bransjen, innsett  at tiden er moden for å kaste inn håndleet. Winberg og Lander har da spilt sammen like lenge - og The Spotnicks er per dato i ferd med en omfattende avslutningsturne i Sverige.

Den siste konserten var selvfølgelig planlagt hjemme i Gøteborg i oktober - men The Spotnicks aller siste konsert i historien, vil nå trolig finne sted i Uddevallen: 11. november 2012.


sverige

THE SPOTNICKS

BLUE BLUE DAY
1963 Karusell
(Don Gibson)
spotnicks gothenburg

norge
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 10:51