onsdag, 29 august 2012 00:00

Sven-Ingvars - Önskebrunnen

Skrevet av

Siden 1965 og det store gjennombruddet med Fröken Fräken, hadde Sven-Ingvars hatt hele åtte store slagere på de norske listene.

De største av disse var Det var i vår ungdoms fagraste vår i 1965, og Säg inte nej og Vid din sida året etter. 1967 skulle ikke mindre dårlig for kvintetten, men det ble også året der det ble bråstopp for den videre karrieren til bandet.

Før den nostalgiske Önskebrunnen klatrert helt til topps på VG-lista i november, hadde Sven-Ingvars allerede satt sitt preg på året. Dette var deres tredje store single i løpet av de siste månedene. Du ska tro på mej (mars) kunne ikke hamle opp med Beatles for å nå toppen - mens Jag ringer på fredag aldri klatret høyere enn nummer fem. Sistnevnte var og ble allikevel bandets mest seiglivede låt hos oss med sine 22 uker på listene.

Önskebrunnen hadde som flere andre av Sven-Ingvars innspillinger disse årene, klare røtter og referanser til de gamle svenske/skandinaviske skillingsvisene. "Folk" hadde man kanskje kalt stilen i USA, og Sven-Ingvars var også kort innom nettopp Larry Finnegas selskap Svensk-American for noen utgivelser - selv om det var Philips som var gruppas egentlig selskap.

Det er også verdt å nevne at albumene Litet rödt paket og Sven-Ingvars bästa, som begge kom ut (i Norge) i 1967, til sammen skulle bli liggende på VGs albumliste i 126 uker(!). Det underlige om man ser kun på tall og fakta, er at det etter 1967 så og si ble helt dødt fra svenskene.

Kun en enslig single etter Önskebrunnen skulle gjeste de norske listene siden: Under ditt parasoll, og denne kom så tidlig som i januar 1968. Albumet Nu är vi här - igjen! solgte OK i årskiftet 1968/69, mens det så ble stille. Veldig stille.

Hva om hendte var at Sven-Ingvars skulle krone populariteten slik flere store engelskspråklige band hadde gjort: Med en filminnspilling med og om seg selv. Under ditt parasoll var påkostet og ambisiøs - og ble omtrent slaktet av både publikum og presse. Det har blitt sagt at filmen var en mycket bisarr road movie-musikal - men den har da i alle fall i noen svenske filmkretser fått en slags kultstatus i ettertid.

Filmen førte til milliontap som skulle prege bandmedlemmene i mange år fremover. Resultatet ble av to av kvintettens medlemmer, Rune Bergman och Sven Svärd, forlot gruppa.

I 1971 fikk de et lite plaster på såret med den godt mottatte I Frödingland, men utover tiåret satset de mer og mer på opptredener i en mer dansebandorientert stil - fremfor å holde på sine 60-talls-røtter. I ettertid kan kanskje dette sees på som gruppas andre store feiltrinn, da band som Vikingarna og Thorleifs allerede da var etablerte "danseband" - og Sven-Ingvars aldri fikk noe aksept i sjangeren. De måtte rett og slett se seg grundig forbigått av grupper som de faktisk hadde vært med på å inspirere!

Både 70-tallet og store deler av 80-årene var stille år for kvintetten, som imidlertid aldri var oppløst. Men rundt 1990 ble det ny vind i seilene med På begäran, som inneholdt nyinnspillinger av deres mest kjente låter. Sven-Erik Magnusson og Ingvar Karlsson var stadig de bærende bjelkene i bandet. Året ble startet på en renessanse for Sven-Ingvars, som siden har ført til en rekke priser og vel mottatte utgivelser.

På begäran startet en opptur, der Sven-Ingvars frem til 2006 fikk en rekke store priser og ga ut flere godt mottatte utgivelser. I 2006 feiret bandet 50 år, og de valgte å markere dette med en stort anlagt folkparksturne i Sverige.

Karlsson og Magnusson fikk i 2008 H.M. Konungens medalj 8:e storleken i högblått band for sin innsats i svensk musikkliv. I 2010 valgte Ingvar Karlsson etter over 50 år og hive inn håndkleet, mens Sven-Erik Magnusson ennå i dag fronter bandet - blant annet sammen med sønnen Oscar.

Sven-Ingvars var opphavet til et begrep som Värmlandsrock - og de hadde stor betydning for at det akksept i Sverige å synge på dialekt. I sine gullår på 60-tallet var de  et av dette tiråets mestselgende band - både hos oss og i Sverige.


sverige

SVEN-INGVARS

ÖNSKEBRUNNEN
1967 SvenskAmerican
(Rune Wallebom)
Produsert av Rune Wallebom
 sven ingsvars onskebrunnenunder ditt parasoll

norge
1

iframe>


 

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:02