mandag, 17 september 2012 00:00

Tom Jones - Delilah

Skrevet av

Med Delilah etablerte Tom Jones seg som en stødig leverandør av slagere. Det vil si han kunne ha gjort det, for i stedet signerte han en millionavtale med TV-giganten ATV - og valgte å prioritere TV-show og Las Vegas-opptredener fremover.

Las Vegas-tilhørigheten varte helt til 2011, der Jones hadde et fast engasjement minst en uke per år.

I Norge fikk Jones to singler til som overbesviste platekjøperne nok til å få dem inn på listene. Disse var Help Yourself senere i 1968, og She's a Lady i 1971. I USA og Storbritannia gjorde han det noe bedre fra tid til annen, og spesielt hjemme hos den jevne (kvinnelige)  brite, glemte man aldri Jones.

Selv om han etter 1976 ikke skulle få noen slagere utover tabloidavisene, var han et hett og populært navn på scene og TV.

Tom Jones gjorde et comeback i 1985 etter "ti magre år", og fra da av har han nokså tett og ofte synget seg oppover de britiske listene - ofte i noe uvanlige og utradisjonelle konstellasjoner. Kiss, sammen med Trevor Horns Art of Noise i 1988, gjestet til og med listene hos oss. Det gjorde også Sex Bomb i tospann med Mousse T i 2000.

Delilah i 1968 fremstår allikevel ved siden av gjennombruddet med Green, Green Grass of Home i 1967, som hans fremste slager i Norge. I Tyskland er dette Jones' aller største single, en låt som lå nokså utrolige 19 uker på de tyske listene dette året. Den har også av en eller forunderlig grunn blitt supportersangen til Stoke City.

Låta var skrevet av Barry Mason og Les Reed, som var kjent for å levere heller ufarlige - men også fengende - popsvisker. Førstnevnte stod også bak Engelbert Humperdincks The Last Waltz.

Tom Jones ble gjennom årene vel så kjent for sine åpne skjorter, og glidelåser vil noen kanskje også påpeke, som for musikken. Han la aldri skjul på sine sidesprang med groupies og fans, men har allikevel holdt ekteskapet med sin Melinda siden 1957.

Siden inngangen til 2000, har han holdt en noe lavere profil, men gikk igjen til nummer 1 på de britiske listen i 2009: Da i samarbeid med Robin Gibb og komiker Ruth Jones i en innspilling av Islands in the Stream.


storbritannia

TOM JONES (f.1940)

DELILAH
1968 Decca
(Barry Manson/Les Reed)
Produsert av Peter Sullivan
tom jones delilahtom jones delilah album
Utgitt på alumet Delilah

usa uk tyskland norge
15 2 1 2


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:08