tirsdag, 04 september 2012 00:00

Tom Jones - Green, Green Grass Of Home

Skrevet av

Tom Jones var en av de første walisiske sangerne som fikk stor suksess verden over, selv om han i språk og blå var engelskmann godt som noen andre.

Han var døpt Thomas John Woodward av engelske foreldre, lå i to år sengeliggende med tuberkulose - og ble både far og ektemann i en aldre av 16 år. Sykdommen førte til at en allerede grunnleggende musikkinteresse økte - for radioen ble flittig lyttet disse årene i starten av 50-tallet. Allerede før sykdommen, hadde han før tenårene hatt stor glede av å opptre foran familie og venner.

Jones tok navnet Tommy Scott, og dannet beatbandet Tommy Scott & The Senators rundt 1963. De fikk aldri noe stort gjennombrudd, men ble svært populære i Wales. Under en av opptredende, ble han oppdaget av Gordon Mills - som hadde forsøkt seg som manager for andre grupper noen år, uten det store hellet. Men Mills forstod at i "Tommy Scott" hadde han funnet en stemme utenom det vanlige: Etter å døpt Woodward/Scott til artistnavnet Tom Jones, fikk han huket tak i en kontrakt med Decca i London.

Tom Jones' bartionstemme, skilte seg i disse årene noe ut i mengden av andre mannlige vokalister. Jones' minnet mer om stemmer fra amerikansk soulmusikk fremfor britiske beatvokalister. Og det var også med en nokså sterkt orkestrert It's Not Usual i 1965, som ble det store gjennombruddet. Dette var en låt og en single som midt mellom navn som The Kinks, The Seekers og Rolling Stones gikk helt til topps på de britiske listene.  USA fulgte etter, og Jones ble snart et navn også der.

Jones klarte forsåvidt å følge opp denne listetopperen, men utover 1966 - stranded singlene på de mer labre plassene på listene, og både han og manager Mills skjønte at noe måtte gjøres.

Det som kom frem like før juletider i 1966, var en mer neddempet Tom Jones - som nå bevisst valgte å smøre på med godt arrangerte versjoner av andres låter. Det skaffet ham en adskillig større tilhengerskare enn tidligere, og Green, Green Grass of Home - egentlig en countrylåt, skulle på en måte bli hans "andre" gjennombrudd.

Green, Green Grass of Home hadde tidligere vært innspilt med flere artister, blant disse gode amerikanske countrynavn som Porter Wagoner, Charles Pride og Bobby Bare. Den var skrevet av Curly Putman, som vel omtrent kun klarete å penne en eneste stor slager til i Tammy Wynettes D-I-V-O-R-C-E.

Og Tom Jones? Han var slett ikke verken nordmenn eller noen andre ferdige med. I 1968 rykket han igjen nesten til topps, denne gang med Delilah.


storbritannia

TOM JONES (f.1940)

GREEN, GREEN GRASS OF HOME
1966 Decca
(Claude Putnam jr)
Produsert av Peter Sullivan
 tom jones green grass of hometom jones green grass of home album
Utgitt på albumet Green, Green Grass of Home

usa uk tyskland norge
11 1 6 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:03