onsdag, 02 mai 2012 00:00

Wenche Myhre - Gi meg en cowboy til mann

Skrevet av

Wenche Synnøve Myhre var Norges første "eget" virkelige pop- og tenåringsidol. Hun var bare 16 år gammel, og hadde både talent, sjarm og stemme.

I 1963 var Wenche "overalt", på scene og på TV - og ikke minst på forsiden og innsiden av det som var av ukeblader, magasiner og aviser. I tillegg visste nestor Arne Bendiksen at han hadde funnet en artist som kunne utfordre strømmen utenfra landegrensene. Og det gjorde hun.

Wenche startet egentlig å opptre med far og bror nokså i det små, før hun vant en talentkonkurranse i 1960 på Chat Noir. Bendiksen plukket henne øyeblikkelig opp, men det gikk noen utgivelser før både samarbeidet og talent bar frukter.

I 1963 fikk Wenche hele fire singler inn på listene - tre av dem samtidig. Katta vår fra 1962, som veldig mange husker i dag, kom derimot aldri inn på VG-lista den gang. 1963-slagerne var imdlertid i tur og orden: Tenk så deilig det skal bli, Ei snerten snelle, Bli med ut å fisk - og selvsagt Gi meg en cowboy til mann som gikk helt til topps og ble liggende på listene i 17 uker. Låta var egentlig en tysk slager (Ich will ’nen Cowboy als Mann) fra danske Gitte Hænning.

Gi meg en cowboy til mann har nok fått et litt ufriivlig ironisk tilsnitt i dag, da en "statstjenestemann med pensjon" jo virker mer opplagt for oss enn hva det var tilbake i '63.

I tillegg til disse utgivelsene, fikk Bendiksen - og NRK, som elsket Wenche - med i flere TV-show og opptredener på kanalen - og Norge kunne bare ikke å unngå å høre eller se stemmen fra Oslo/Nesodden dette året. I tillegg gjorde hun filmdebut i Terje Stigens Elskere.

På en måte var Wenche Myhre bindeleddet mellom Monn Keys-perioden i norsk populærmusikk og den unge generasjonen som digget den nyere musikken som nå strømmet på over Nordsjøen - og gjennom Radio Luxembourg.

Suksessen fortsatte inn i 1964 - og både Bendiksen og Wenche skulle vise Norge at rivende trommer og gode refrenger ikke var uforbeholdent forbeholdt de britiske gruppene...


norge

WENCHE MYHRE (f.1947)

GI MEG EN COWBOY TIL MANN

1963 Triola
(Rudi von der Dovenmühle /Arne Bendiksen)
Produsert av Arne Bendiksen

wenche myhre cover


norge
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 09:29