onsdag, 16 mai 2012 00:00

Wenche Myhre - La meg være ung | Jeg går på skole

Skrevet av

Wenche Myhre fortsatte suksessmarsjen fra 1963 også inn i det neste året. I 1964 fikk hun fire store hitsingler i Jeg går på skole, Jeg vet hva jeg vil, Jeg marsjerer ved din side - og selvfølgelig: La meg være ung.

 La meg være ung var selvfølgelig pennet av Arne Bendiksen, og var en usedvanlig moderne innspilling til være en norskprodusert låt anno 1964. Her var den dundrende trommer, men også et orkestrert arrangement der Egil Monn-Iversen tydelig hadde fått inspirasjon fra Phil Spectors produksjoner.

Låta ble nummer tre i årets Melodi Grand Prix, slått ironisk nok av Arne Bendiksen selv og hans Spril. Selv om Bendiksen gjorde det OK i København, er det grunn til å tro at Wenche Myhre kunne nådd veldig mye lengre om bidraget hadde vunnet her hjemme. Det finnes en del myter om jurykluss i finalen i NRK, men dette er trolig bare en munter historie fra Bendiksen selv - siden han på en måtte hadde slått ut seg selv.

Albumet Wenche kom inn på VG-listene i januar, og der ble den liggende i hele 35 uker. Hun ble også lansert i Tyskland dette året, som Wenke (uten -ch). Ja ich weiß wen ich will (Jeg vet hva jeg vil) smatt forsiktig inn på listene der, uten å gjøre det helt store inntrykket på tyske platekjøpere.

Hjemme i Norge deltok hun også med stor suksess i filmen Operasjon Sjøsprøyt, mens det for første gang for en norsk artist ble startet en egen fan-klubb. Wenches Venner.

I årene som kom, forsvant singleslagerne på de norske listene. Kun Å-å-å sheriff (1965) og Love a Go-go i 1967 kom inn på VG-lista frem mot 70-tallet. En kjent låt som Vinter og sne, ble derimot allemannseie. En innspilling av Tuppen og lillemor ble også en kjent og kjær låt for mange.

I Tyskland slo hun i 1965 for alvor gjennom med Sprich nicht drüber, og frem til 1971 var hele 13 Wenke-singler - mange av dem storselgere - inne på de tyske listene. En av disse ble landets Eurovision-låt i 1968, Ein hoch der Liebe. I disse årene startet hun også en scene-karriere her hjemme (og Sverige), med populære oppsetninger sammen med både Povel Ramel og Dizzie Tunes.

Wenche Myhre var uten tvil landets mest kjente og populære artist og navn disse årene, og hun fortsatte suksessen inn i det nye tiåret også - både i Tyskland, her hjemme - og på listene, der hun i 1972/73 skulle endevende VG-barometeret med sin største slager noensinne.


norge

WENCHE MYHRE (f. 1947)

LA MEG VÆRE UNG
1964 Triola
(Arne Bendiksen)
Produsert av Arne Bendiksen & Egil Monn-Iversen
 wenche myhre cover

norge
1


Sist redigert onsdag, 14 januar 2015 11:03