mandag, 05 november 2012 00:00

Zager & Evans - In the Year 2525

Skrevet av

Duoen Zager & Evans fikk en av de mestselgende singleutgivelsene fra hele tiåret, med dommedagsprofetien In the Year 2525: En låt i ekte Orson Welles' ånd - mann mot maskin.

Låta brøt med omtrent med samtlige normer som var etablert etter rockens gjennombrudd. Den manglet refreng og brukte i stedet et liktlydende og repetrende tema hele låta i gjennom. Samtidig modulerte låta for hvert vers, eller i denne sammenhengen tusenår, og var dermed i tillegg nokså snedig oppbygd.

In the Year 2525 forteller om menneskehetens utvikling fra år 2525 hel til...:

Now it's been 10,000 years, Man has cried a billion tears,
For what, he never knew. Now man's reign is through
 

Både tema og låt må ha berørt et eller annet blant platekjøperne, for den toppet i en bråte med land og solgte anslagvis opp mot ti millioner. I USA alene fire millioner, og der lå den på av Billlboard i seks uker. Vi nordmenn var litt mindre rause med fire.

Selve låta var skrevet tilbake i 1964 av Rick Evans (f. 1944) og innspilt på det lille selskapet Truth fire år senere. RCA snappet opp rettighetene da singlen startet å få gode radiotall i USA, og dermed var suksessen et faktum. Evans og makker Denny Zager (f. 1943) var begge fra Nebraska, og de hadde tidligere spilt sammen i en gruppe som het The Eccentrics - noe som sjeldent som et Nebraska-basert countryband.

Duoen hadde selv lånt de 500 dollarne som skulle til for å finansiert plateinnspillingen, og det vel liten tvil om at det beløpet raskt ble tjent inn.

Det trengte de kanskje også, for siden ble det stille fra Zager & Evans. Musestille. Ikke en eneste single kom vel senere inn på noen verdens hitliste, og det virker som duoen - som stadig var venner - trakk seg fra videre plateinnspillinger allerede på starten av 70-tallet.

Evans nevnes sist som en alumnileder ved Nebraska Wesleyan University etter å ha forsøkt seg på en heller stille solokarriere. Zager ble musikklærer, og har lenge bygget sin egen gitarserie, Zager Guitars.


usa

ZAGER & EVANS

IN THE YEAR 2525
(Exordium & Terminus)
1969 RCA
(Rick Evans)
Produsert av Danny Zager & Rick Evans
zager evans 2525zager evans album 
Utgitt på albumet 2525

usa uk tyskland norge
1 1 1 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:14