mandag, 26 november 2012 09:29

1970

Skrevet av

I 1970 kom gitarene til Norge - hissige og kvasse gitarer. Det spilte tilsynelatende ingen rolle hva slags sjanger man spilte, så lenge man fulgte etter Jimi Hendrix og tunge britiske band i uttrykkene.

Tungrocken ble ikke født i 1970, men den fikk sitt gjennombrudd dette året. Og forresten kalte man det slett ikke tungrock den gangen, det var bare tyngre rock. Deep Purple ble omtrent både det første og siste bandet innen sjangeren, som også skulle klare å få en singlehit i Norge.

Formatet skulle først og fremst bli noe for LP-spillerne, eller kanskje kassetten? I 1970 kom faktisk den første originale innspillingen fra en norsk gruppe også ut på det nye kassett-formatet. Den bragden stod Gluntan for. I løpet av tiåret vokste kassettmarkedet i Norge, og det skulle med årene selge langt mer enn de store LP-platene.

En annen sjanger som hadde et lite gjennombrudd i 1970, var den symfoniske - eller progressive - rocken. Band som Yes, Genesis og Emerson, Lake & Palmer skulle overgå det meste innen hva som hadde vært lov på vinyl tidligere. Av disse ble nok Genesis i startet for britiske for det norske folk, men begge de to andre skulle selge album her utover tiåret.

Avstanden til popmusikken, ble enda mer klarere enn de foregående årene. Den kommersielle og konstruerte, men akk så fengende Sugar Sugar, banet vei for helt nye tankeganger innen singlemarkedet. Skillet pop og rock ble tydeligere og tydeligere, og Sugar Sugar banet vei for mye av det som senere kom av slagere på listene de neste årene.

1970 var slutten av Beatles-æraen. I det hele tatt forsvant forunderlig mange av de gruppene som hadde preget siste halvdel av 60-tallet. For første gang på mange år fikk heller ikke Rolling Stones noen singlehit dette året, rett og slett fordi ikke ga ut noen!

Men motsatt: Elvis Presley fortsatte comebacket, Beach Boys kom tilbake til topps - og her hjemme fikk vi vår første purunge barnestjerne på mange år i Anita Hegerland


Spilleliste for 1970:


De ti mest populære singlene i Norge 1970:

Sortert etter antall uker på høyeste oppnådde plasseringer.

 1. MUNGO JERRY: In the Summertime
 2. FRIJID PINK: House of the Rising Sun
 3. GRO ANITA SCHÖNN: En enkel sang om frihet
 4 .STEVIE WONDER: Yester-me, Yester-you, Yesterday
 5. BEATLES: Let It Be
 6. B. J. THOMAS: Raindrops Keep Falling On My Head
 7. CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL: Lookin' Out My Backdoor
 8. ARCHIES: Sugar Sugar
 9. ANITA HEGERLAND: Mitt sommarlov
     CHRISTIE: Yellow River

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:28