onsdag, 03 april 2013 20:35

1973

Skrevet av

Aldri tidligere hadde avstanden fra albumrock til radiosingler vært større enn i 1973. På en måte kan man si, at arven etter Beatles' eksperimenteringer fra midten av 60-tallet, kulminerte nettopp dette året.

I 1973 kom på alle måter store og grensesprengende album som Pink Floyds Dark Side of The Moon: Yes sprengte det meste av båser i den omdiskuterte Tales From Topographic Ocean - mens kritikere stadig diskuterer om Mike Oldfields Tubular Bells egentlig fortjener å kalles "rock". Felles for disse tre utgivelsene, var at de solgte millioner - men leverte, naturlig nok, ingen hitsingler.

Noen artister og grupper klarte allikevel å kombinere kvalitet med kommersialitet, og i spissen for disse stod kanskje litt ironisk Beatles' rivaler Rolling Stones frem som det fremste eksempelet i 1973. De toppet både single- og albumlister dette året: Ett år som på noen måter ble Stones virkelig siste store gullår.

Nyere navn som David Bowie og Elton John våget også å utfordre både radio- og albumformatet, der spesielt sistnevnte virkelig skulle få sitt gjennombrudd dette året.

Norge var preget av et størt fokus på norske innspillinger, om ikke allltid av norske bakmenn. Spellemannsprisen og Norsktoppen sørget for økt fokus mot norske navn, og dette gjenspeilte seg på listene. Norskspråklige singler toppet i 30 av årets uker, mens albumlistene var preget av samlealbum som "Norsk på Topp" og årets fire Treff-utgivelser. Sistnevnte var blitt en umiddelbar suksess, der norske artister tolket utenlandske hits - som et slags mottiltak mot den internasjonale dominansen på salgslistene.

Gilbert O' Sullivan, Beatles' røde samlealbum og Rolling Stones var de store albumnavnene dette året - mens det for første, eneste og siste gang var to norskspråklige låter som var årets mest populære singler.


Spilleliste for 1973. Oppdateres for hver artikkel.


De ti mest populære singlene i Norge 1973:

Sortert etter antall uker på høyeste oppnådde plasseringer.

  1. WENCHE MYHRE: Du og jeg og vi to og mange flere
  2. LILLEBJØRN NILSEN: Barn av regnbuen
  3. DAWN: Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree
  4. CLIFF RICHARD: Power to All Our Friends
  5. ALBERT HAMMOND: Free Electric Band
  6. STEIN INGEBRIGTSEN: Bare du
  7. GILBERT O' SULLIVAN: Clair
  8. BENNY BORG: Balladen om Morgan Kane
  9. ROLLING STONES: Anige
  10. BIRGIT STRØM & KJELL KARLSENS ORKESTER: Titten Tein Andrè von Drei

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:48