tirsdag, 05 november 2013 09:24

ABBA - Take a Chance On Me | Summer Night City

Skrevet av

For ABBA ble 1978 egentlig et lite mellomår mellom to store album, og til tider tok medlemmene seg en riktig så lang pause eller to både studio og promoteringer.

Året ble sparket i gang med bandets første gjennomførte verdensturne, der Europa fikk besøk i januar og februar - og Australia i mars.

Single nummer to fra The Album kom i hyllene like på nyåret, og Take a Chance On Me viste seg å bli en av ABBAs aller største suksesser og mest gjenkjennelige låter. Ironisk nok var det kun hjemme i Sverige den ikke klatret inn på listene.

Det var forøvrig den første hitsinglen uten Stig Andersons medvirkning på låtskriversiden, og fra 1978 tok Andersson/Ulvaeus full kontroll over alt materiell fremover.

Ingen flere singler kom fra The Album, selv om Eagle ble utgitt i noen få land utpå vårparten. I stedet valgte ABBA å konsentrere seg om nytt materiell og ferdigstillelsen av deres eget Polar Studio.

Etter en lengre ferie på sommeren, vendte bandet tilbake i studio for å fortsette arbeidet med hva som skulle bli deres neste album, Voulez-Vous - og Summer Night City ble i september utgitt som den påtenkte første single derfra.

Låten var en hyllest til Stockholm og fikk noe kritikk for å være for påvirket av den pågående discobølgen. Den oppnådde heller ikke å kuppe listene slik noen tidligere ABBA-singler omtrent hadde gjort,  selv om svenskene denne gang omfavnet utgivelsen og sendte den til topps.

Historien sier at Summer Night City var blant de aller mest kompliserte ABBA-låtene å produsere noensinne, og ingen i studio var hundre prosent fornøyd med den ferdigstilte låten. Allikevel ble den gitt ut som single, rett og slett i mangel av alternativer. I et stort plateland som Stortbritannia var det dette tiåret svært uvanlig for en popgruppe å vente mange måneder med nytt materiell, og i september 1978 hadde det gått over et halvt år uten en ny ABBA-single på markedet.

I oktober avslørte Andersson og Ulvaeus at omtrent halvparten av låtene til det kommende albumet var klare, men innspillingen drøyet - og et håp om lansering i desember ble håpløst.

Først i januar kom en ny ABBA-single på markedet, Chiquitita - og ennå måtte man vente i mange måneder før Voulez-Vous kom i butikkhyllene.

1979 skulle bli et stort for ABBA med hele fem store hitsingler - og et par av deres mest minneverdige klassikere.
Sist redigert mandag, 30 juni 2014 12:14