torsdag, 21 mars 2013 20:24

Anita Hegerland & Roy Black - Da er det skjønt å være til

Skrevet av

Hvem kunne ane at en norsk tiårig jente fra Sandefjord skulle endevende de tyske listene? Det var nettopp det Anita Hegerland i tospann med Roy Black gjorde med Schön ist es auf der Welt zu sein - Da er det skjønt å være til.

Låta ble ikke bare en av de største sommerslagerne dette året: Uten å nå helt til topps ble den liggende i 18 uker på de tyske listene- inne blant topp 10! Til sammen ble det solgt over to millioner av denne singlen, og ennå i dag har ingen andre norske artister - inkludert a-ha - klart å oppnå en lignende suksess på det tyskspråklige markedet.

I dag har låta en slags klassikerstatus i Tyskland, ofte litt ironisk sett som en kult-schlager. Merkelig nok ble den utgitt i Norge hele ett år etter at den hadde vært en landeplage i Tyskland.

Sammen med Anita på innspillingen, var Roy Black. Han var en ekte tysk slagerkonge, med en strøm av store hits i hjemlandet fra 1965 til midten av 70-tallet. Da han mistet noe grepet om det musikalske publikumet, entret han TV og lerret - og beholdt et neste like stort navn der.

Da er det skjønt å være til var oversatt til norsk av David Hall, og skrevet av paret Werner Twardy og Lilibert. Sistnevnte var et pseduonym for Elisabeth Bertram. Twardy hadde jobbet som komponist for Roy Black i mange år, og han var på 60-tallet en av Tysklands mest suksessfulle låtskrivere på de hjemlige listene.

Anita Hegerland opptrådde mye på i Norge og Tyskland på denne tiden, men etter flere barneplater, et par forsøk på litt "eldre" musikk, samt en juleplate sammen med Benny Borg - tok hun seg en pause fra musikken fra 1975.

Da hun vendte tilbake som "voksen" artist fem år senere, klarte hun aldri på egen hånd å oppnå den helt store populariteten - selv om tyskerne husket henne, og til tross for labert platesalg, ga henne tid i landets mange TV-show. Her hjemme, ble hun vel like mye kjent på filmlerretet, som for plateutgivelsene.

På slutten av tiåret, ble hun igjen stor i Tyskland da hun på flere album samarbeidet med Mike Oldfield. Et spor som Innocent, der Anita sang vokalen, gjorde det riktig så skarpt sommeren 1989.

Samarbeidet smittet også over på den private fronten, der paret ble samboere og fikk to barn. Sønnen, Noah, regnes som et stort musikalsk talent.

Etter å ha brutt med Oldifeld, både profesjonelt og privat, utga hun Voices i 1994 - som nærmest fikk totalslakt i norsk presse. Etter dette trakk hun seg helt tilbake fra musikken, og jobbet i mange år med helt andre prosjekter.

De siste årene har hun derimot funnet tilbake til musikken, gitt et nytt album - og turnert både med musikk og revyer over hele landet.

For mange er Anita Hegerland selve definisjonen av en barnestjerne i Norge, og mangt ei jente fra tidlig 70-tall stod vel med hårbøsten foran baderomsspeilet og imiterte Anita gjennom låter som Mitt sommarlov og Da er det skjønt å være til.


norge

ANITA & ROY BLACK

DA ER DET SKJØNT Å VÆRE TIL
Schön ist es auf der Welt zu sein
1972 Polydor
(Werner Twardy/Lilibert/David Hall)
Produsert av Hans Bertram
 anita hegerland da er det skjont a vare til

tyskland norge
2 2Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:44