mandag, 03 desember 2012 18:53

Beach Boys - Cottonfields

Skrevet av

Etter det sterkt amputerte Smile-prosjektet i 1967, hadde populariteten rundt The Beach Boys falt betraktelig - spesielt hjemme i USA.

Det hjalp ikke stort at nestor Brian Wilson omtrent hadde bukket under av stoffmisbruk og psykiske problemer, og dertil befant seg stort sett utenfor band og studio i årene som fulgte.

På vår side av Atlanteren, fikk strandguttene riktignok noe suksess også på tampen av 60-årene. For eksempel gjorde Do It Again det helt grei på listene, også i Norge, i 1968. Låta som brakte gruppa tilbake til toppen, var egentlig en folkelig innspilling gjort av bluesartisten Lead Belly tilbake i 1940. Cottonfields var en kjent låt for amerikanerne, og den hadde vært spilt inn tidligere av både Harry Belafonte og folkgruppa The Highwaymen. Sistnevnte hadde også hatt en stor slager i Norge tilbake i 1961.

Med Brian Wilson ute av bildet - egentlig ut av stand til det meste - var det Dennis og Carl Wilson som overtok styringen av Beach Boys. Albumet 20/20 i 1969 ble en noe underlig blanding av tidligere Brian Wilson-ideer, spikret sammen med med coverinnspillinger og låter av Dennis. Cottonfields var her inkludert som Cotton Fields, men denne innspillingen førte til uenigheter mellom Wilson-klanen - og versjonen som i butikkhyllene våren 1970, hadde an adskillig mer countryrock-innflytelse i seg enn hva originalen hadde.

Låta floppet i USA, men gikk til topps i Norge og gjorde også bra i Storbritannia. Singlen ble imidlertid Beach Boys' aller siste plassering i Norge på VGs singleliste.

The Beach Boys videre historie, ble vel heller preget av manglende evner på samarbeid - og stadige krangler med plateselskap rundt både eldre og nyere utgivelser. Rundt 1976 var bandet også for en kort stund nærmest oppløst, men de våget å satse videre - nå med Brian Wilson tilbake igjen som fast bandmedlem.

Ironisk og tragisk nok begynte interessen rundt bandet ikke å igjen heve seg til noe som kunne ligne gamle høyder, før en av Wilson-ene falt fra. Dennis Wilson, den eneste av kvintetten som etter historien faktisk kunne surfe, druknet i 1983.

Deretter gikk resten av tiåret riktig så bra. Stor oppmerksomhet kom som følge av opptreden på Live Aid i 1985, og i 1987 og 1988 opplevde gruppa sine største hits på 20 år: Wipeout, innspilt sammen med The Fat Boys, gikk nesten til topps i Storbritannia - mens Kokomo skulle gå like til nummer 1 på Billboard. Sistnevnte var skrevet blant andre av John Phillips og Scott McKenzie - begge velkjente navn fra den siste halvdel av 60-årene.

Derfra forlot i grunnen ikke Beach Boys sitt forholdsvis store og trofaste publikum, verken fra scenekanten eller via sporadiske albumutgivelser. Brian Wilson var ut og inn av bandet flere ganger, men han står i dag som den eneste gjenværende Wilson i bandet, etter at Carl Wilson falt fra i 1998.

I dag er The Beach Boys ute på sin 50th anniversary tour med medlemmene Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, David Marks og Bruce Johnston.

Prosjektet Smile ble forøvrig endelig lansert som et Brian Wilson-prosjekt i 2004.


usa

THE BEACH BOYS

rmf logo

COTTONFIELDS
1970 Capitol
(Lead Belly)
Produsert av Beach Boys
 beach boys cottonfieldsbeach boys 20 20
Opprinnelig utgitt på albumet 20/20

uk tyskland norge
5 29 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:29