torsdag, 06 juni 2013 09:19

Cher - Dark Lady

Skrevet av

Cher - Cherilyn Sarkisian - hadde sammen med Sonny Bono, hatt stor suksess på midten av 60-tallet. Mot slutten av tiåret, klarte de verken som duo eller på egen hånd å følge opp på listene.

De holdt seg imidlertid i søkelyset for pressen, særlig grunnet et nokså omtalt av-på forhold. I 1969 giftet de seg omsider, i et ekteskap som skulle vare frem til 1972.

Det som så ut som en karriere kun for tabloidpressen, skiftet retning i 1971. Dette året ble paret hyret inn av CBS til showetThe Sonny & Cher Comedy Hour, som ble en umiddelbar og stor suksess. Cher fikk også sin første store hitsingle på egen hånd siden 1967, da Gypsys, Tramps & Thieves gikk helt til topps på Billboard. Singlen krysset også Atlanteren og gjorde bra i Europa, og musikalsk videreførte den stilen fra flere tidlige Sonny & Cher-låter.

I årene frem til 1975, ble Cher et av USAs største navn innen underholdningsindustrien med flere priser for hennes rolle på skjermen. Hun serverte også jevnlig med hitsingler, og Sonny Bono kom etter hvert fullstendig i skyggen. TV-showene ble etter hvert kun hennes eget, selv om paret til tross for rettslige krangler, maktet å samarbeide også etter skilsmissen.

Cher forble allikevel først og fremst et amerikansk navn, da hun musikalsk aldri slo helt gjennom verken hos oss eller i Europa forøvrig.  Hennes nummer 1-single fra 1973, Half-Breed, har vel knapt en sjel øst for Fredsgudinnen hørt om!

Dark Lady var tittelsporet fra hennes 1974-album. Denne ble hennes tredje - men ikke siste - listetopper hjemme i USA, og også hennes eneste single som kom inn på Norske lister dette tiåret. Låtmessig er den veldig amerikansk og er tekstmessig inspirert av gamle "murder ballads", en slags amerikansk utgave av våre egne skillingssviser. Betegnelsen sier sitt om hva temaet omhandler.

Utover tiåret mistet deretter Cher grepet om platepublikum, og hun ble nok en gang en tabloidfavoritt. Flere korte forhold vakte oppsikt, blant annet med Kiss' Gene Simmonds.

Det var på starten av 80-tallet at Cher valgte å satse på lerretet fremfor den dalende musikk-karrieren. Utover dette tiåret, klatret hun sakte frem som en lovende skuespillerinne - og flere store suksesser gjorde at Cher igjen ble et kjent navn også i Norge.

En ny rekke av store singler kom på slutten av tiåret, igjen først og fremst i USA. Men det var på 90-tallet at Cher faktisk skulle få sine største suksesser her: I 1991 fikk hun en av årets største låter i The Shoop Shoop Song.


usa

CHER (f. 1947)

DARK LADY
1974 MCA
(Johnny Durrill)
Produsert av Snuff Garrett
cher dark lady cher dark lady album
Utgitt på albumet Dark Lady

usa uk norge
1 36 10


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:56