tirsdag, 15 januar 2013 19:52

Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen the Rain?

Skrevet av

Ved inngangen til 1971, fløy Creedence høyt på listene med albumet Pendulum. Men bak kulissene knaset det i stridigheter mellom Fogerty-brødrene.

Selv om singlen Sweet Hitch-Hiker gjorde det helt OK senere på året, ble og var Have You Ever Seen the Rain? bandets siste virkelig store hitsingle: En låt som siden har blitt et av Creedence' mest spilte og brukte innspillinger.

John Fogerty ønsket å drive CCR videre til tross for bror Toms stadige protester mot brorens dominans i bandet. Hva som i utgangspunktet kunne ha vært en god og kreativ idè, ble i stedet enden på visa for Creedence som gruppe.

Tom Fogerty forlot bandet under innspillingen av albumet Mardi Grass - og dermed var den opprinnelige frontfiguren borte. Da albumet kom i butikkhyllene, fikk det vel heller ikke akkurat gode kritikker, og etter et par måneder - var var Creedence Clearwater Revival oppløst.

Etter CCR, opplvede de fire bandmedlemmene vidt forskjellige karrierer. Tom Fogerty jobbet standhaftig videre med eget materiale like frem til sin død i 1990, men uten å oppnå noe suksess i nærheten av Creedence' gullperiode.

Doug Clifford og Stu Cook jobbet videre sammen i flere ulike prosjekter, før de dannet Creedence Clearwater Revisited i 1995 - til John Fogertys ergelse. Dette prosjektet har like til i dag turnert rundt med CCR-musikk, med flere forskjellige musikere frontet av Clifford og Cook.

Størst suksess har imidlertid John Fogerty hatt, spesielt med 1985-utgivelsen Centerfield. Selv om han til tider, også etter CCRs oppløsing har hatt både skrivesperre og andre prosjekter på gang, har alltid hans sporadiske utgivelser blitt møtt med store forventninger.

Blue Moon Swamp fra 1997 og The Blue Ridge Rangers Rides Again fra 2009, høstet begge god mottakelse.

Creedence Clearwater Revial har opplevd at musikken har levd videre, uavhengig av både tid og sted. Det vitner om å lage musikk, ikke bare behøver å følge siste trend og mote.

På de norske listene står kvartetten tilbake med åtte store singler - og fem album - fra en kort men intensiv gullperiode fra 1969 til 1972.


usa

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

rmf logo

HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN?
1971 Liberty
(John Fogerty)
Produsert av John Fogerty
 ccr have you ever seen the rainccr pendulum
Utgitt på albumet Pendulum

usa uk norge
8 36 2


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:37