tirsdag, 27 november 2012 11:08

Creedence Clearwater Revival - Up Around the Bend | Lookin' Out My Back Door

Skrevet av

Creedence må ha vært et av de mest hardtarbeidende og kreative bandene i inngangen til det nye tiåret. 1969 hadde ført med seg tre storselgende album, og en rekke store singler.

I Norge hadde Proud Mary og Bad Moon Rising vært kvartettens første store singler, mens hjemme i USA hadde de hatt dobbelt så mange topp 10-selgere.

1970 startet med utgivelsen av albumet Willy and The Poor Boys. Dette albumet skulle bli liggende nærmere ett år på den norske LP-listene, og viste at CCR hadde et publikum som satte pris på mye mer enn kun singleutgivelsene.

Creedence startet året på topp hjemme i Statene, der de ble frontet gjennom store oppslag i det voksende magasinet Rolling Stone, samt en egen TV-spesial fra Oakland Coliseum Arena. Sistnevnte skulle senere resultere i et live-album. Utpå vårparten forlot de USA for å turnere i Europa, der de selvfølgelig besøkte både Danmark og Sverige - men ikke Norge.

Travellin' Band nådde nummer 4 på VG-lista i mars som den første singlen fra bandet i 1970. B-siden til Travellin' Band, er forøvrig omtrent like kjent i dag: Who'll Stop the Rain er som så mange andre CCR-innspillinger, siden innspilt, spilt og utgitt av en rekke andre artister og grupper.

Årets to største singler kom deretter like før og etter utgivelsen av Cosmo's Factory. Dette albumet inneholdt gruppas eneste nummer 1 i Norge, Lookin' Out My Back Door - samt sommerlåta Up Around the Bend.

Cosmo's Factory blir i dag regnet som kanskje bandets flotteste album. Salget var i USA da kanskje litt i underkant av de forrige utgivelsene, men det tok man igjen utenfor de amerikanske grensene.

Lookin' Out My Back Door ble forøvrig og forunderlig nok aldri utgitt hos britene. Dermed står denne låta og singlen tilbake som en av de få internasjonale norske listetopperne fra denne perioden, som ikke tok veien om det britiske markedet før den nådde publikum her hjemme.

En tredje single fra CCR, Long As I Can See the Light, lå lenge side om side med Lookin' Out My Back Door på VG-lista, men nådde ikke høyere enn nummer fem. Det var allikevel en sjeldenhet at hele fire låter fra ett og samme album, skulle gjøre det så bra også på singlelistene.

 På slutten av året og like i tide til julehandelen, kom deretter albumet Pendulum i handelen. Fra dette albumet, skulle bandets siste store single, Have You Ever Seen the Rain, sette preg på listene i starten av 1971. Da var imidlertid CCR i ferd med å slitne, og bandet startet å falle fra hverandre.


usa

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

rmf logo

UP AROUND THE BEND
1970 Liberty
(John Fogerty)
Produsert av John Fogerty
 creedence up around the bendcreedence cosmos factory
Utgitt på albumet Cosmo's Factory

usa uk tyskland norge
4 3 3 2


LOOKIN' OUT MY BACK DOOR
1970 Liberty
(John Fogerty)
Produsert av John Fogerty
creedence lookin out my backdoorcreedence cosmos factory
Utgitt på albumet Cosmo's Factory

usa tyskland norge
2 2 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:30