fredag, 25 januar 2013 00:05

Danyel Gérard - Butterfly

Skrevet av

1971 var året da alle sang om sommerfugler. Det spilte ingen rolle hvilket land - eller språk. Butterfly var "butterfly" uansett, om det så var i Østerrike, USA, Norge eller Frankrike.

Mannen bak det hele het egentlig Gérard Daniel Kherlakian og stammet dels fra Armenia og Italia. Han endte allikevel opp i Frankrike, etter å ha vokst opp i Brasil. Der forsøkte han på 50-tallet å bli en av de første rock & roll-stjernene i landet, uten å være i nærheten å slå gjennom. I stedet etablerte han seg som en solid låtskriver, som igjen førte til en liten rekke med slagere i sitt egen navn den første delen av 60-tallet.

Denne korte karrieren forduftet imidlertid nokså kjapt, men Gérard forble en til dels suksessrik låtskriver i Frankrike også gjennom de neste årene.

På slutten av 60-tallet forsøkte han seg igjen som artist, og denne gangen gikk det adskillig bedre enn det forrige tiåret. Même un clown ble en riktig så hyggelig hjemmefavoritt i Frankrike i 1970, mens hans store internasjonale farsott kom året etter.

Butterfly skulle vise seg å bli en låt som var helt uavhengig av både landegrenser og språk. Til tross for at nettopp "sommerfugl" kanskje er det ordet som er mest forskjellig fra språk til språk, selv blant våre nordiske naboer, sang nettopp både briter, svensker, tyskere, ungarene, amerikanere og kanskje selv noen sørafrikanske hottentotter "butterfly" i klappfast kor gjennom hele sommeren 1971.

Låta - eller fenomenet - ble innspilt både på fransk, tysk og engelsk - og sikkert andre språk også. Og Danyel Gérard var med ett plutselig ett av de mest spilt navnene i radio og på hitlister. I Tyskland ble låta en nesten unevnelig stor slager, der den toppet listene i femten - 15 - uker, og blant topp 10 i 29!!

Gerald ble en døgnflue nord i Europa, men han maktet noe flere slagere sør for Skagen: Blant annet gjorde oppfølgeren Harlekin det riktig så bra, mens hans Ti-Lai-Lai-Li far 1974, ble den siste slageren man hørte fra Geralds hender og stemme.

Deretter forsvant Gerald, også i Frankrike. Men han fikk i 1978/79 nokså stor oppmerksomhet etter en stor konsert i Paris' stolthet Olympia.

Siden kom det flere album og singler, uten at disse på noen måte var i nærheten av tidligere års salgstall.

Fra 80-tallet har det vært nokså stille fra herren, selv om om han sporadisk har opptrådd med sine eldre låter. På slutten av 2000-tallet, var han tilbake på scenen - denne gang i en adskllig mer tilbakelent countrystil.


frankrike

DANYEL GÉRARD (f. 1939)

BUTTERFLY
1971 CBS
(Gerard/Bernet/Barnes)
danyel gerad butterfly 

usa uk tyskland norge
78 11 1 5


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:38