onsdag, 17 april 2013 21:08

Elton John - Crocodile Rock | Daniel

Skrevet av

Elton John - eller Reginald Kenneth Dwight som han jo egentlig het - ble faktisk aldri den store singleartisten i Norge.

Etter gjennombruddet med Your Song i 1970, gikk det da også et par år før nordmenn oppdaget den pianospillende briten: Men fra da av, fikk Elton et stort og nokså trofast albumkjøpende publikum også her i landet.

Som lille Reginald, var Elton om ikke et vidunderbarn - så i hvert et sjeldent stort talent. Pianokrakken ble flittig brukt helt fra treårsalderen, og han hadde et gehør og en musikalsk hukommelse som svært få andre barn og voksne hadde.

Før tenårene, fikk han lørdagsstudier ved pretisjetunge  Royal Academy of Music. Veien inn fra Eltons hjemby, Pinner i Middlesex til London, var ikke for lang. I dag er det tidligere landskapet en del av stor-London.

Fra femtenårsalderen fikk Dwigth sine første spillejobber, som pianist på en lokal pub. Der ble han kjent som Reggie, et kallenavn som siden skulle følge han gjennom hele karrieren. 

På midten av 60-tallet, forsøkte han seg med et par band - der Bluesology fikk backing-oppdrag får så pass store navn som The Isley Brothers. Dette førte til at Dwight fikk erfaring med både opptredener, scene og turnèer.  I dette bandet, Bluesology, fantes to medlemmer: Elton Dean and Long John Baldry - som Dwight i 1967 tok artistnavnet sitt fra.

1967 var også året da han ble introdusert for tekstforfatteren Bernie Taupin, og et av rockehistoriens mest suksessfulle låtskriver var et faktum. De ble opprinnelig hyret inn som låtskriverpar på lille HJM Records, og blant andre Lulu benyttet seg av låter fra John/Taupin på slutten av 60-tallet.

 I 1969 debuterte Elton John under artistnavnet som soloartist, uten de store overskriftene. Hans bidrag til andre låter dette ble adskillig mer populære, og han medvirket både på Scaffolds Lily the Pink og Hollies' He Ain't Heavy, He's My Brother.

Med låter inspirert av både rock & roll, pop, country og soul - fikk Elton John sitt store gjennombrudd med balladen Your Song året etter - en låt som ble stor både hos britene og i USA. De neste store hitsinglene lot vel vente på seg, men Elton arbeidet nå i et forrykende tempo - og fikk skryt for komplekse og varierte album, som fenget såvel kritikere som publikum.

Honky Château i 1972 ble faktisk hans femte soloutgivelse, og et lite vendepunkt - da han her kombinerte både hitsingler og et solid album. Tittelsporet og Honky Cat ble begge låter, som alltid har vendt tilbake på live-repertoaret hans siden.
 Samtidig ble Elton John mer og mer kjent som en fremragende scenepersonlighet, med stadig nye - og til dels ville - opptredener og kostymer. Sammen med en låtkvalitet som fenget flere aldersgrupper, måtte jo slikt bare bli en suksess.

1973 ble allikevel Elton Johns fremste gullår i denne epoken. To av det som regnes som hans beste album gjennom karrieren, kom dette året: Don't Shoot Me I'm the Piano Player, og Goodbye Yellow Brick Road.

Førstnevnte inneholdt hans to store singler som vel ble hans egentlige gjennombrudd i Norge, Crocodile Rock og Daniel. Sistnevnte inneholdt klassikere som tittelsporet, Candle in the Wind, Bennie and the Jets og Saturday's Alright For Fighting.

Disse albumene og låtene gjorde ham til en av 70-tallets største og mest suksessfulle artister, og Elton John fortsatte enda et par år med et forrykende tempo med to album per år, store låter og en mengde konserter - før han tok en pause i 1977.

Forunderlig nok var det kun Goodbye Yellow Brick Road som så vidt svippet innom de norske singlelistene etter 1973, før han igjen fikk en ny hit i tospann med Kiki Dee i 1976.


storbritannia

ELTON JOHN (f. 1947)

rmf logo

CROCODILE ROCK
1973 DJM
(Elton John/Bernie Taupin)
Produsert av Gud Dudgeon
elton john crocodile rock elton john dont shoot me
Utgitt på albumet Don't Shoot Me, I'm the Piano Player
usa uk tyskland norge
1 5 3 3


DANIEL
1973 DJM
(Elton John/Bernie Taupin)
Produsert av Gud Dudgeon
elton john daniel elton john dont shoot me
Utgitt på albumet Don't Shoot Me, I'm the Piano Player
usa uk tyskland norge
2 4 27 8


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:49