onsdag, 06 februar 2013 20:27

Gro Anita Schønn - En enkel sang om frihet | Er det underlig man lengter bort iblandt

Skrevet av

Gro Anita Schønn var mye mer enn Treff-serien, der hun av mange kanskje huskes best i dag. I en tiårsperiode fra 1969 til 1979, hadde hun karrieresprang fra pop til country, via revyer til ikke minst den norske oppsetningen av Rocky Horror Show.

Gro Anita var en av mange nye syngedamer som deltok på mange samleplater og i norske Melodi Grand Prix-finaler på 70-tallet, men i tillegg hadde hun også adskillig mer bein i nesa enn andre samtidige kvinnelige syngedamer, og det ble kanskje også hennes bane som artist.

Gro Anita Schønn startet som vokalist i den Hollies-inspirerte gruppa Sandie and the Shakemen allerede som 16-åring i 1966. Året etter platedebuterte hun med artistnavnet Cindy med singlen When I'm Gone/My Only Perfect Love. I 1969 samarbeidet hun med Terje Fjærn i Terje Fjærns orkester, som hun også giftet seg med. Gjennom ham ble hun for alvor oppdaget av plateselskapene, og Fjærn sammen med Arve Sigvaldsen, ble viktige brikker gjennom karrieren videre.

Hennes store gjennombrudd - og største singlehit - kom på høsten 1970 med En enkel sang om frihet. Denne lå på listene i hele 24 uker. Oppfølgeren kom først i juni 1971, og Er det underlig man lengter bort iblandt ble neste like stor.

En enkel sang om frihet ble en av 1970/1971s største hitsingler i Norge. Låta var oversatt til norsk av Finn Sidselrud, etter en original av amerikaneren Bobby Darin: Simple Song of Freedom. Denne Darin var ingen hvem som helst, og hadde en entertainer-karriere innen amerikansk showbuiss som strakte seg fra en rekke store singler på tampen av 50-tallet, like til han døde i 1973. Darin ga selv ut Simple Song of Freedom som single nettopp i 1971.

Er det underlig man lengter bort iblandt var en låt fra den canadiske folkartisten Buffy Sainte-Marie, som har hatt en omfattende karriere i over fem tiår. I Norge er hennes mest kjente låt kanskje He's an Indian Cowboy in the Rodeo fra 1972.

Gro Anitas tredje store single, Eviva España fra 1973, gjorde det også skarpt og huskes av mange i dag.

 Etter disse suksessene fra Gro Anita, trakk Terje Fjærn og Arve Sigvaldsen henne inn i plateselskapet Talent og Treff-serien sammen med Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rydpal, en plateserie som solgte i over 1 million fra 1973 til 1978.

I Melodi Grand Prix var nettopp Terje Fjærn et av ankerpunktene som musikalsk leder i en haug hjemlige finaler på 70- og 80-tallet. Han var dirigent blant annet da Bobbysocks vant i 1985, men da de norske finalene på 70-tallet hadde to fremføringer av hvert bidrag, med stort orkester og band, var Fjærns orkester mange ganger ansvarlig som backing-gruppe for band-versjonene.

Gro Anita Schønn deltok kanskje derfor ikke overraskende i fem nasjonale finaler fra 1971 til 1976. Hun sang vinnermelodien Å for et spill i 1973 sammen med Rypdal, Ingebrigtsen og Ola Nergaard - men det ble versjonen med Bendik Singers som skulle representere Norge i Luxembourg. Ellers er det nok hennes åttendeplass (av 12) i 1971, Maxi-midi-mini, som huskes best fra disse fem opptredene i dag.

I 1976 skapte hun noe furore i mediene med utgivelsen Under ett tak, som den gang var en nokså dristig låt om to homofile samboere. Dette var egentlig en låt av britiske Bay City Rollers, som også hadde hitsingler i Norge på midten av tiåret.

Samme år skapte en kjedelig Sør-Afrika-sak bølger av kritikk, og et tenkt besøk i det kulturelt boikottede landet, ble omsider avlyst.

På slutten av 70-tallet valgte Gro Anita å delta dels på diverse country-samlinger, en musikkstil som stemmes hennes passet godt til, samt hun tok et par modige karrierevalg gjennom dels å gå over til scenen. Hun fikk mye skryt for sin tolkning av vampete Magenta i den norske versjonen av Rocky Horror Show.

Hennes siste ordinære utgivelse kom i 1980, Innefra og ut.

Gro Anita Schønn hadde en varm og naturlig myk stemme, som kanskje kan sammenlignes noe med Hanne Kroghs. Hun ble kjent for å ikke være redd for såkalte "utfordrende positurer", sett i perspektiv av hva som var akseptabelt av en kvinnelig artist på 70-tallet, og i lys av dette fikk hun et aldri så lite diva-stempel gjennom årene.

Samtidig var det nok følelsen av å bli satt i en syngedamebås, kombinert med masse mediaoppmerksomhet og kanskje både press fra plateselskap som samarbeidspartnere, som gjorde at Gro Anita etter Innefra og ut trakk seg fullstendig tilbake fra søkelyset.

«Jeg var for snill», stod hun åpenhjertig frem i et norsk ukeblad like etter - og deretter ble hun en slags norsk Greta Garbo, som unngikk mediene og gikk offentlig rundt med hatter og mørke solbriller for å ikke bli gjenkjent.

I 1991, da den norske MGP-finalen ble avlyst, gjorde hun derimot comeback og ble tilsynelatende frisk og humørfylt intervjuet av Jahn Teigen direkte på NRK. Hun forsøkte å utnytte CD-revolusjonen med både nyinnspillinger og samleplater av sine 70-talls hit, men forsvant deretter igjen fra mediene.

I ettertid har det kommet frem at Gro Anita slet med mye sykdom gjennom årene, og det var en kraftig lungebetennelse hun gikk bort i 2001.

Historien om Gro Anita Schønn forteller om en artist som ikke ønsket å la seg styre av datidas media og etikke. Den forteller om en artist som trolig ble satt i en bås der hun ikke følte seg hjemme. Men historien forteller også om en Gro Anita som kunne finne på å reise seg opp fra en av de bruneste utestedene i Oslo og ljome fra seg Eviva España for full hals.


norge

GRO ANITA SCHØNN (1950-2001)

EN ENKEL SANG OM FRIHET
1970 RCA Victor
(Bobby Darin/Finn Sidselrud)
Produsert av Arve Sigvaldsen
 gro anita schonn en enkel sang om frihetgro anita schonn en enkel sang om frihet lp
Utgitt på albumet En enkel sang om frihet

norge
1


ER DET UNDERLIG MAN LENGTER BORT IBLANDT
1971 RCA Victor
(Buffy St. Marie/Finn Sidselrud)
Produsert av Arve Sigvaldsen
gro anita schonn er det underlig

norge
2


Enkelte kilder til denne artikkelen har ikke ønsket å la seg sitere, takk til disse!

Deler av denne artikkelen har tidligere vært publisert på nettsiden escorge.net

Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:38