onsdag, 26 juni 2013 09:27

Inger Lise Rypdal - En spennende dag for Josefine

Skrevet av

Inger Lise Rypdals tredje listetopper, var et spor tatt fra suksessalbumet Fra 4 til 70. Utgivelsen var en miks av oversatte og originale låter, der En spennende dag for Josefine var en orignal.

Den var satt ned på papiret av Benny Borg, som på midten av 70-tallet skrev flere sanger som har blitt allemannseie. Den store dagen stammer fra denne perioden, først innspilt av hans daværende kone Kirsti Sparboe - men mest kjent i dag gjennom innspillinger med Hanne Krogh.

Historien om Josefine som hadde mørk hud og sort hår, er like aktuell i dag. Trolig ville en låtskriver i våre dager gjemt bort de siste samfunnskritiske tekstlinjene om moralisering og ansvar, men i 1974 gikk det hele rett hjem. Grunnet temaet rundt den første skoledagen, har også mange i senere tid noe feilaktig oppfattet innspillingen som en barneplate.

På VGs singleliste ble den av årets aller største suksesser, med 22 uker inne på lista - hvorav to måneder helt på topp.

En spennende dag for Josefine ble Inger Lises aller siste singlehit, men albumutgivelsene fortsatte å selge bra også videre ut 70-tallet. Hennes siste listeplassering kom i 1980 med utgivelsen Sign Language, men da var hun allerede godt etbalert på scenen.

Musikalsk ble hun det neste tiåret kjent som en del av Chipahua i et helt annet spor enn popmusikken, mens hun fikk gode kritikker for sin tolking av Edit Piaf på teaterscenen. I 1984 avsluttet hun en rekke av nesten årlige deltakelser i Melodi Grand Prix, hvor hun aldri vant - men tre ganger ble nummer to.

På 90-talllet kom hun med en rekke gjenugivelser av hennes mange innspillinger på Talent, noe som vel viste at ikke alt hun ga ut på 70-tallet hadde tålt årgangene like godt. Hun ble også sett i TV-serier og egne sommershow, samt en av sesongene av Fangene på fortet.

Senest hadde hun i 2010 og 2011 en egen retro-forestilling på Edderkoppen: Inger Lise elsker 70-tallet.

Inger Lise Rypdal blir i dag omtalt som Norge første popdronning. Da talent og fleksibilitet førte henne etter over til scene og teater fremfor popscenen, har hun siden vist at den merkelappen slett ikke var noe å skamme seg over.

40 år etter En spennende dag for Josefine, er Inger Lise Rypdal stadig et velkjent og respektert navn i norsk underholdningsbransje.


norge

INGER LISE RYPDAL (f. 1949)

EN SPENNENDE DAG FOR JOSEFINE
1973 Talent
(Benny Borg)
Produsert av Arve Sigvaldsen
inger lise rypdal en spennende dag for josefine inger lise fra 4 til 70
Utgitt på albumet Fra 4 til 70

norge
1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:57