mandag, 22 april 2013 21:13

Inger Lise Rypdal - I mitt liv

Skrevet av

Fra tid til annen kommer det hitsingler der flere innspillinger kjemper samtidig om publikums smak og kjøpevilje. I mitt liv var en av disse - og lå i flere uker inne på listene sammen med den spanske originalen, Eres tu.

Inger Lise Andersen hadde blitt Rypdal, siden hennes to forrige store slagere i 1968 og 1969. I mellomtiden hadde hun tatt hun pause fra popmusikken, giftet seg - og gitt ut noen heller mer mindre "tunge" innspillinger i helt andre sjangre.

I 1972 ble hun lokket av Arve Sigvaldsen med på nystartede Talent, og ble fra da av en av de faste artistene på den omdiskuterte Treff-serien - der hun sammen med Gro Anita Schønn, Stein Ingebrigtsen og til dels Dag Spantell, spilte inn utenlandske hits i norske studioer.

Samtidig med at hun sakte også kom med utgivelser under eget navn i pop-terrenget, skulle dette være med på å gjøre Inger Lise til Norges absolutte popdronning for noen år.

På singlelistene restartet hun karrieren med Jeg fant min frihet i 1972, som ble liggende 10 uker inne på VG-lista. Året etter forberedet hun sitt egentlige første rene popalbum, som kom på markedet i årsskiftet 1973-74: Fra 4 til 70.

I mitt liv var inkludert her, etter å ha ligget sju uker på listene tidligere på året. Singlen kom ut etter at spanske Mocedades så vidt hadde sneket seg inn på listene med sin spanske originalversjon, Eres tu.

Det noe bemerkelsesverdige med låta, var ikke at den hadde inntatt tredjeplassen under årets Eurovision på senvåren. Det usedvanlige var at det gikk tre-fire måneder før den fikk oppmerksomhet, trolig etter at populariteten hadde tatt av både i resten av Europa - og ikke minst i USA.

Eres tu er ennå i dag en av ytterst få singler som ikke har vært på engelsk, og som samtidig har krøpet opp blant Billboards topp 10.

I Norge er det godt mulig disse to versjonene utkonkurrerte hverandre noe, men til Inger Lises fordel: Det har vært skrevet noen steder at hennes norskspråklige versjon er noe mer gjennomført?

Det hele var for Inger Lise Rypdals del imidlertid bare en oppvarming. På nyåret skulle hun igjen - og for tredje gang - gå helt til topps på de norske listene: Denne gang med en liten samfunnskritisk ballade skrevet av norsk-svenske Benny Borg.


norge

INGER LISE RYPDAL (f. 1949)

I MITT LIV
1973 Talent
(Juan Carlos Calderón/Arve Sigvaldsen)
Produsert av Arve Sigvaldsen
inger lise i mitt liv inger lise fra 4 til 70
Utgitt på albumet Fra 4 til 70
norge
6


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:50