tirsdag, 18 desember 2012 09:41

Mungo Jerry - In the Summertime

Skrevet av

Blant de låtene som huskes best fra 1970, er Mungo Jerrys In the Summertime en opplagt kandidat, et band og en låt med referanser til både jugband og den britiske skiffle-tradisjonen.

Mungo Jerry har fra start til mål vært briten Raymond Edward Dorset (f.1946) - som fra fjortenårsalderen opptrådde som Ray Dorset gjennom bandet The Good Earth. Disse ble snart en attraksjon i Ashford, en liten krok i Surrey, London. Bandet spilte en underholdende blanding av skiffle, rockabilly og blues.

Utover 60-tallet fikk de opptre som backinggruppe for Jackie Edwards, som først og fremst var kjent som låtskriver for grupper som Spencer Davies Group. Fra og spille kun coverlåter, startet nå Dorset også å skrive egne låter.

Mungo Jerry ble startet som gruppe i 1969. Dorset som hovedsakelig trakterte gitar og vokal, fikk her med seg kompisen Colin Earl (piano) fra The Good Earth, og sammen fikk de inn Paul King på gitar, banjo og krukke(!) og Mike Cole på bass. På de første innspillingene hadde ikke bandet noen trommis, slik at rytmeseksjonen i beste jug- og skiffletradisjon ble utført på mer "naturlig" vis. På In the Summertime trampes det.

Gruppa slo gjennom på Hollywood Festival i Newcastle, der de stadig som The Good Earth opptrådde på lørdagsscenen. Andre navn på plakaten i Newcastle, var blant andre band som Black Sabbath, Free og Grateful Dead. Lørdagens spillejobb ble så godt mottatt, at de umiddelbart ble satt opp på scenen den påfølgende dagen. I løpet av et par uker, stormet den ferske singlen, In the Summertime, inn på radio- og salgslister.

I siste liten ble da bandnavnet endret til Mungo Jerry - egentlig en katt fra T. S. Elliots Old Possum's Book of Practical Cats, en samling av rim og vers som også ble grunnlaget for musikalen Cats.

In the Summertime ble selvfølgelig sommerens store sommerslager. Den ble også årets mest populære låt både hjemme i Storbritannia og på VG-lista. Her lå den 19 uker på listene, hvorav sju strake på førsteplass.

Wikipedias artikkel om låta, forteller om et noe generøst salg på over 30 millioner. Det riktige tallet ligger vel på omlag 6 millioner, men singlen var og er uansett en slags klassiker fra dette første året av 70-tallet.

I motsetning til en del andre artister og grupper fra 1970, skulle også Mungo Jerry klare å følge opp suksessen.


storbritannia

MUNGO JERRY

IN THE SUMMERTIME
1970 Dawn
(Ray Dorset)
Produsert av Barry Murray
 mungo jerry in the summertimemungo jerry
Utgitt på albumet Mungo Jerry

usa uk tyskland norge
3 1 1 1

 


 


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:30