torsdag, 31 januar 2013 20:42

Neil Diamond - Cracklin' Rosie

Skrevet av

Neil Leslie Diamond ble aldri ordentlig stor i Norge, men i USA og delvis Storbritannia var han en av de mest solgte mannlige artistene de første årene av 70-tallet.

Diamond hadde en egen evne til å penne frem lettfattelige og fengenede poplåter, samtidig som han også ble et respektert navn i musikkpressen. I 2011 ble han innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame.

Neil Diamond var fra Brooklyn, New York, og debuterte på platemarkedet i 1962 i en duo, Neil and Jack. Jack var en gammel barndomsvenn, Jack Parker. Diamond gikk imidlertid solo kort tid etter, men uten suksess - og plateselskapet Columbia droppet han snart fra kontrakten.

Uten noe ønske om å gi opp musikken, satset han imidlertid hardt videre. På midten av tiåret slo han så gjennom i USA, først som låtskriver - deretter også som artist. Selv om han først og fremst i disse årene ble kjent som en som leverte til andre, ble Cherry Cherry i 1966 og Girl, You'll Be a Woman Soon året etter store hits hos amerikanerne. En av hans mest kjente låter fra denne perioden, er Red Red Wine fra 1968, som først skulle bli en virkelig stor hit for UB40 på 1980-tallet. Han skrev også I'm a Believer for The Monkees.

På slutten av tiåret kom to nye soloslagere i Sweet Caroline og Holly Holy, igjen omtrent uten å gi gjenlyd på den andre siden av Atlanteren. Førstnevnte ble riktnok gjenutgitt etter Cracklin' Rosie i 1971, som oppfølgersingle på det britiske markedet, og klatret helt til nummer åtte på britenes singleliste.

Cracklin' Rosie var allikevel Diamonds gjennombrudd internasjonalt, og den ble en av årets største hitsingle. I Norge kom den inn på VG-lista i november 1970, og totalt opnådde den fem uker helt på topp - og 20 totalt.

Neil Diamond fulgte opp med flere store singler, men Norge bet ikke helt på limpinnen før året etter. Da het låta Song Sung Blue - og den ble nesten like stor som Cracklin' Rosie.


usa

NEIL DIAMOND (f. 1941)

rmf logo

CRACKLIN' ROSIE
1970 UNI
(Neil Diamond)
Produsert av Tom Catalano
 neil diamond cracklin rosieneil diamond tap root manuscript
Fra albumet Tap Root Manuscript

usa uk tyskland norge
1 2 7 1


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:39