torsdag, 20 juni 2013 10:06

Olivia Newton-John - Long Live Love

Skrevet av

Olivia Newton-John ble født i Cambridge, England - men vokste opp i Melbourne, Australia.

I Melbourne opptrådde hun både alene og i en jentetrio far fjortenårsalderen, og hun ble utover 60-tallet et riktig så kjent navn gjennom opptredener i radio og TV. Da hun i 1965 vant en nasjonal talentkonkurranse, var premien en tur til popmusikkens hjemland, Storbritannia, og en innspilling på selskapet Decca.

Newton-John reiste til Europa i 1966 der hun spilte inn singlen Till You Say You'll Be Mine, som ikke akkurat fanget den store oppmerksomheten. Deretter dannet hun duoen Pat and Olivia sammen med Pat Carroll - ei veninne fra Melbourne Oliva hadde kjent i flere år. Sammen turnerte de nattklubber i flere år, før Carrolls visum gikk ut. Der Carroll returnerte til Australia, valgte Olivia å bli igjen i Storbritannia for å satse videre.

I 1970 ble hun rekrutert til sciene ficton-musikalen Toomorrow, som ble langt fra noen stor suksess. Toomorrow var basert på en fiktiv sanggruppe med samme navn, i samme tråd som The Monkees. Det var ikke overraskende samme produsent, Don Kirshner, som stod bak begge disse prosjektene.

Året etter løsnet endelig karrieren, da Olivia spilte inn Bob Dylans It's Not For You - som også ble tittelen på hennes første album. Uttrykket lå langt fra Dylans originale versjon, og Olivia Newton-John ble raskt satt i en bås midt mellom country og såkalt voksenpop.

Låta slo også til i Norge, der It's Not For You ble liggende inne på vår singleliste i 12 fine uker.

Hun fulgte opp med flere singler som solgte bra, og som også skapte henne et navn i USA: Banks of the Ohio, som gjorde det best i Norge i Ann Louise Hansons innspilling - og John Denvers Take Me Home, Country Roads ble begge fine suksesser.

Hennes aller største hit frem til 1974, var imidlertid Let Me Be There fra 1973 - som sørget for hennes egentlige gjennombrudd også i USA.

Ingen av disse nådde norske lister. Det gjorde imidlertid Long Live Love, som Olivia representerte for Storbritannia i Eurovision Song Contest i Brighton. Det var en låt som var skapt for konkurransen, noe som ikke var vanskelig å høre. Olivia hadde forøvrig sunget seks bidrag i en hjemlig finale, der disse ble samlet til halvparten av hennes album for året.

I USA ble alle disse låtene skrapet til fordel for andre spor, og albumet ble gjenutgitt der i en hel forskjellig utgave enn i Europa. Amerikanere flest har vel knapt hørt Long Live Love.
Olivia distanserte seg senere fra innspillingen, men hun ar da opttrådd med låta flere ganger siden.

Etter denne singlen og frem til 1978, gjestet ikke Olivia Newton-John våre lister igjen - og knapt nok de britiske. Hun flyttet til USA og gjorde der braksuksess med en strøm av topp 10-singler, hvor to nådde helt til topps på Billboard.

I 1977 begynte imidlertid karrieren også å dale der, og Olivia innså at karrieren trengte en ny retning. Hun fikk tilbudt rollen som Sandy i Grease, og resten er historie - som man så fint sier.


storbritannia

OLIVIA NEWTON-JOHN (f. 1948)

LONG LIVE LOVE
1974 EMI
(Valerie Avon/Harold Spiro)
Produsert av Nick Ingman
olivia newton john long live love olivia newton john long live love album
Utgitt på albumet Long Live Love
uk norge
11 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:57