tirsdag, 29 januar 2013 20:47

Severine - Un banc, un arbre, une rue

Skrevet av

Severine - eller Séverine - var artistnavnet til franske Josiane Grizeau.

Hun hadde debutert som artist tilbake i 1967 som Céline, der hun spilte hun en rekke både nye og eldre franske slagere - blant annet av landets rockestorhet, Johnny Hallyday. Hennes første store suksess kom i 1969, da hun som Severine sang temaet til Le passager de la pluie - Rider on the Rain.

I 1971 ble hun valgt som artist til dette årets Eurovision, ikke for Frankrike - men for Monaco! Med melodien og den typiske franske Un banc, un arbre, une rue, vant hun for casinolandet - til tross for at både og hun og låtskriverne var franske.

Resultatet førte til at Severine ble et av vårens største navn på listene, og singlen ble siden utgitt på engelsk, tysk og italiensk. Disse versjonene var kanskje mer for radiomarkedet, for selv britene overså så og si den engelske innspillingen - og tok den originale franske høyt på salgslistene.

I Norge spilte Kirsti Sparboe inn en versjon som På en gammel benk.

Låta ble i seg selv trendsettende for de to-tre neste utgavene av Eurovision som konkurranse, og det skulle nærmest florere med lignende popballade blant bidrag fra land og strand - i alle fall frem til ABBA endevendte det meste av denne oppfatningen i 1974.

Severine selv, hadde vel kanskje få forutsetninger til å kunne følge opp en slik stor single, og hun ble en døgnflue i de nordre delene av Europa. I årene som kom, klarte hun i hvert fall delvis å etablere en karriere i Tyskland og hjemme i Frankrike, og hun hadde flere helt greie suksesser der i et lite tiår fremover.

Utover 80-tallet forsvant hun derimot fra både lister og rampelys, og plateutgivelsene ble sjeldnere og sjeldnere med årene. I 2002 ble det sagt at hun underviste innen sang hjemme i Paris.

Severine var en artist med en nokså gjenkjennelig fransk klang i stemmebåndene, og i ettertid står hun tilbake som en av de få franske artistene som har hatt stor suksess på våre lister.

I Eurovsion-sammenheng, innledet hun en liten gullperiode for konkurransen, der samtlige vinnere frem til 1976, skulle få stor suksess.


frankrike

SEVERINE (f. 1948)

UN BANC, UN ARBRE, UNE RUE
1971 Philips
(Jean-Pierre Bourtayre/Yves Dessca)
Produsert av Jean Claude Petit
 severine un banc un arbre une rue

uk tyskland norge
9 15 2


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:40