tirsdag, 30 april 2013 10:45

Slade - Skweeze Me, Pleeze Me

Skrevet av

Slade hadde allerede opparbeidet seg et rykte som et drivende live-band, da de i 1971 etter flere mislykkede forsøk, slo gjennom i Storbritannia.

Nordmenn aventet disse meget britiske herrene et par år til, før Guduy T'Jane forsiktig vekket oppmerksomheten i januar 1973 - mens Skweeze, Pleeze Me for alvor sørget for et gjennombrudd på sensommeren.

Slade ble opprinnelig dannet i 1966 i Wolverhampton på grunnlag av bandene The Mavericks og 'N Betweens. Drivkraftene i sistenevnte, var trommis Don Powell and gitarist Dave Hill - som dette året fikk rekrutrert Jim Lea på bass og etter mange overtalelser, Noddy Holder på vokal og gitar. Denne kvartetten skulle holde det gående uten utskiftninger like til 1992.

Som 'N Betweens opparbeidet gruppa seg sakte et godt rykte som et feiende live-band, men de få - og nokså lokale - innspillingene, solgte svært dårlig. I 1969 ble de signert til Phillips, byttet navn til Ambrose Slade - og fikk utgitt sitt første album: Beginnings, under særlig bedre oppmerksomhet. Det til tross for at albumet inneholdt låter av såvel Jeff Lynne som Frank Zappa.

De ble så fanget opp av Chas Chandler, som hadde hatt suksess gjennom The Animals - og også en stund vært Jimi Hendrix' manager. Han fikk bandet over på Polydor, og oppfordret også kvartetten til å forsøke å skrive sine egne låter.

Både hår og gitarstrenger ble lengre og tettere, og med albumet og singlen Coz I Luv You i 1971 - fikk Slade omsider et gjennombrudd. Da var også stilen forandret fra en slags tradisjonell skinhead-rock, til syng med-refrenger, glam og en noe avslappet holdning til engelsk rettskriving.

I Storbritannia ble de fra da, den fremste gruppa innen glamrocken - og fra 1971 til 1975 hadde Slade 12 tolv strake singler inne på britenes topp 10, hvorav fire nummer èn.

Nordmenne slang seg omsider med, og Slade ble fra 1973 også store i Norge. De klarte ikke helt å overgå konkurrentene Sweet her i landet: Men Skweeze Me, Pleeze Me var slett ikke deres siste store låt.

På tampen av 1973 gikk My Friend Stan til nummer fem på singeliste - før deres klassiker, Merry X-Mas Everybody, oppnådde en fjerdeplass i overgangen til 1974. Låta lå forøvrig fjorten uker på listene - langt ut i vinterferien.

Gjennom 1974 gjorde nye singler det bra - og Slade gikk på tampen av året helt til topps, med Far Far Away.


storbritannia

SLADE

SKWEEZE ME, PLEEZE ME
1972 Polydor
(Noddy Holder/Jim Lea)
Produsert av Chas Chandler
slade skweeze me pleeze me sladest
Opprinnelig utgitt på samlealbumet Sladest
uk tyskland norge
1 3 3


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:51