lørdag, 15 desember 2012 21:37

Smokey Robinson & The Miracles - The Tears of a Clown

Skrevet av

William "Smokey" Robinson var ikke bare en av Tamla Motowns absolutt toppnavn - han satt også som visepresident i selskapet.

Robinson (f.1940) ble med i sanggruppa The Matadors mens han gikk på highschool i Detroit. De to første årene ble brukt til å stabilisere gruppa, som fra 1957 ble bestående av Robinson, Bobby Rogers, Ronnie White og Warren "Pete" Moore. Robinsons fremtidige kone, Claudette, kom også med som et fast medlem.

De fikk et godt kjennskap til Berry Gordy, som første gang møtte dem under en audisjon i 1958. Han brøt med sitt daværende plateselskap for å satse på The Miracles, og de ble Gordys første signering på hans eget nystartede selskap: Motown.

Shop Around ble The Miracles første hit i 1960, og de forble en gruppe med jevnlige leveranser av singlehits gjennom hele tiåret. I 1965 slo de også gjennom i Storbritannia med The Tracks of My Tears, mens vi nordmenne aldri fanget opp verken Robinson eller Miracles til å gi dem et eneste besøk på våre lister.

Fra omtrent 1964, valgte Claudette Robinson å avstå fra opptredener, etter en rekke personlige tragedier på hjemmebane, men hun forble medlem helt frem til 1972. På samme tid startet også Smokey og de andre i gruppa, og skrive og produsere låter for andre i Motown-konsernet. Det var på denne tiden at Smokey Robinson ble visepresident for selskapet.

På den måten ble The Miracles vel så viktig for konsernet innad som utad. De skapte også millioninntekter, særlig gjennom sine engasjement på de noe mer fasjonable nattklubbene.

Underlig nok, maktet ikke Smokey Robinson & The Miracles - som de kalte seg fra 1967 - å kapre førsteplassen på de viktigste hitlistene, før tiåret var over. Da hadde Smokey Robinson allerede annonsert at han ønsket å gi seg, for å konsenterere seg mer om familie og jobben i Motown.

Imidlertid ombestemte han seg da Tears of a Clown noe uten videre gikk til topps både i USA og Storbritannia høsten 1970: En låt som egentlig var innspilt tilbake i 1967, og skrevet i samarbeid med den da knapt 17 år gamle Stevie Wonder. Det var britene som valgte å "selge" låta, for å promotere en samling fra gruppa - og Tears of a Clown ble da valgt som en "grei "førstesingle".

Singlen forble The Miracles virkelig store slager, og kun låta I Don't Blame You At All fra 1971, satte noe spor etter seg - før paret Robinsons la inn årene i 1972. Riktignok kom Bill Griffin inn som et forsøk på en erstatter for Smokey, og Love Machine – Pt. I i 1976 - forble denne besetningens gulllåt, da den midt i den gryende discobølgen, toppet Billboard dette året. Deretter var det hele over, og The Miracles ble oppløst to år senere - 1978.

Smokey Robinson klarte seg adskillig bedre, og han fikk både kritikerros og gode salgstall med senere utgivelser på egen hånd. Fra 1987 gikk det imidlertid mer eller mindre frivillig tråere, og fra da har han valgt å holde et adkillig lavere tempo. I USA er han derimot fremdeles et stort og kjent ansikt.

i 1991 forlot Smokey Robinson Motown - etter 30 års samarbeid - og som et av selskapets virkelig store navn.


usa

SMOKEY ROBINSON & THE MIRACLES

THE TEARS OF A CLOWN
1967 Tamla Motown
(Henry Cosby/William Robinson/Stevie Wonder)
Produsert av Henry Cosby & William Robinson
 smokey robinson miracles tears of a clownsmokey robinson miracles make it happen
Opprinnelig utgitt på albumet Make It Happen

usa uk tyskland
1 1 19


Sist redigert mandag, 30 juni 2014 11:31